Обратна връзка


11 Декември 2015, Петък


Сляпата Темида


В България вече години наред основните коментари са за корупцията и за съдебната система. Напоследък Народното събрание обсъжда някаква реформа в нея, която едва ли ще се състои. Това е така, защото има нещо сбъркано в основата на съдебната система – липсата на ефикасен контрол.
Идентични дела се решават различно. Та нали магистратите завършват едни и същи училища и прилагат едни и същи закони! 

Истина е и това, че депутатите често приемат нескопосани закони с лобистки интереси, които многократно биват променяни. Така се дава възможност за субективното им прилагане от магистратите. Очевиден пример е оправдателната присъда на Цветан Цветанов. Никой непредубеден човек не би приел  за справедлив този процес. Три състава го осъждат, а последният го оправдава.
Не се ли усещат тези висши магистрати какъв автогол си вкараха с тези решения? Не се ли усещат, че сринаха напълно доверието на хората в съдебната система? Нека публикуват мотивите на всичките състави за присъдите, с което да убедят обществото в справедливостта им.

Сега „невинният” Цветанов би трябвало да се обърне към международния съд и да получи възмездие за причинения му тормоз и изразходваните средства. Често се съобщава за осъдителни присъди от международния съд срещу държавата ни, а кой плаща за това?
Особено по места има отговорни и добросъвестни съдии. По високите инстанции все по-често се срещат различни решения по идентични дела.
Последният бисер е Бисеров.

Незачитането на законите започна още по времето на Филип Димитров и Иван Костов. Тогава масово неправомерно се уволняваха директори, началници на служби и всякакви неудобни служители. Впоследствие, чрез заведени трудови дела, почти 100 % от тях бяха възстановени от съдилищата. Бяха им изплатени огромни суми за обезщетения, които се поеха от държавата.

Тази практика продължава и сега. Преди това за неправомерно уволнение обезщетенията заплащаха виновниците, допуснали това. Сега тези личности, които съответно разсипаха селското стопанство и индустрията, не изпитват финансови затруднения, а Филип Димитров ще стане и конституционен съдия. За съсипаната ни икономика няма отговорни.
За България Темида е сляпа!

Христо Христов,
Правец


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки