Защо му е на Вартоломей орден „Стара планина”?


Защо му е на Вартоломей орден „Стара планина”?
Кой предложи Вартоломей І за орден „Стара планина” и заслужено ли е това отличие?
13 Ноември 2015, Петък


Всъщност правилният въпрос е защо Цариградският патриарх Вартоломей І бе удостоен с орден "Стара планина" и какво е направил той за България

Автор: Александра Михайлова

По време на двудневното си посещение у нас титулуващият се „Вселенски патриарх” Вартоломей І предизвика такива скандали, че дори възроди протестните бдения, познати от времето на синия отец Христофор Събев, известен с прозвището Фори Светулката.
Миряни се събраха пред хотела на Вартоломей и по християнски обичай – с църковни песнопения – му дадоха да разбере, че отпътуването му от България ще е по-голям празник от пристигането му.

Тази визита на турския гражданин Вартоломей І (турското правителство признава предстоятеля на Цариградската партриаршия за църковен глава на гръкоправославната общност в страната, но изисква да е гражданин на Турция, където той няма право да се титулува Вселенски патриарх) всъщност се осъществи по идея на председателя на  БАН акад. Стефан Воденичаров, който според мнозина е планирал посещението на духовника като пиар акция, след която да бъде обявено номинирането му за кандидат-президент. На практика официалната и необходима покана от страна на Светия синод на БПЦ е била издействана от акад. Воденичаров, след като Вартоломей І вече е бил поканен да посети България и се е съгласил.

Ето и краткият коментар на политолога Огнян Минчев за случилото се: „Фалстарт на една странна кандидатура за президент. Да докараш Вартоломей в София, за да отрече патриаршеското достойнство на БПЦ и да отвори всички стари рани на отношенията между България и Фенер - за да се кандидатираш за президент е скандално. Надявам се с това да приключи и самата кандидатура”.
Всъщност за скандалното поведение на цариградския духовник у нас беше написано достатъчно много. Първо, Вартоломей I скандализира миряните в храма „Св. Александър Невски“ с речта си след литургията, отслужена съвместно с българския патриарх Неофит.

Гостът говори цели 45 минути, 30 от които  отдели на периода, в който будните ни предци отхвърлят гръцкото църковно иго и обявяват независимост.
Вартоломей буквално нахока БПЦ за това, че се е отделила от патриаршията-майка. БПЦ бе обвинена, че като държи на своята националност, дава лош пример на други вярващи народи, които се борят за независимост.

Продължение на показната не-дипломатичност, проявявана от Вартоломей, бе словото му в Гербовата зала, след удостояването му с орден „Стара планина”. Тогава патриархът огласи претенции за връщане на икони и църковна утвар на два храма в Северна Гърция и до такава степен прекали с претенциите си, че представителите на висшия църковен клир отказаха да застанат до него за традиционната обща снимка след награждаването.

Пряко следствие от това  поведение на Вартоломей І бе и отказът на премиера Бойко Борисов да го приеме, въпреки уговорената предварително среща.
Така възникна и въпросът кой е предложил Вартоломей І за орден „Стара планина” и заслужено ли е това отличие? Според президента Плевнелиев процедурата е спазена, а предложението идва от БАН и е внесено от МВнР, както изисква законът.

Вселенският патриарх Вартоломей  получи орден "Стара планина" I степен във връзка с негови действия и подкрепа за Българската православна църква в миналото. Когато се връчва висше държавно отличие, това е дипломатически знак на уважение и е поглед назад – какво определеният човек е направил за България, как е помогнал на страната ни.
Определено бяхме изненадани от изказването на Вселенския патриарх, но няма как да очакваме какво ще каже и какво ще изрази като претенция в неговата реч, коментира ден по-късно президентът Росен Плевнелиев.

Още в края на първия ден от визитата си Вартоломей І отмени пресконференцията си за български журналисти, а на втория посети Троянската света обител, където се поклони пред гроба на патриарх Максим.
Между другото, малцина знаят, че през юни 2007 г. Върховният касационен съд на Турция, на който е подсъден Истанбул, се произнася по жалбата на отлъчения свещеник-българин Константин Костов и забранява на Константинополския патриарх да се нарича „Вселенски“ в Турция. Според мотивите това нарушавало равнопоставеността на религиите в републиката.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки