Търпението на българите свърши


Търпението на българите свърши
До края на 1990 г. в България се завръщат обратно над 150 000 от изселилите се в Турция
03 Юли 2014, Четвъртък


ДПС с подкрепата на ГЕРБ поискаха да се отмени давността за престъпленията по време на т. нар. „възродителен процес“



Родена съм  през 1947 г. и съм жив свидетел на живота в България, за толерантността и добрината на българите към мохамеданите – българите, изповядващи исляма,   и към циганите.
За младежите и девойките от двете малцинства се даваха много привилегии. По отношение на  образованието им – те влизаха с двойки и тройки в техникумите и във висшите учебни заведения, изучаваха се с предимство за лекари, зъболекари, инженери, медицински сестри и акушерки.

Даваха им се стипендии, общежития, пишеха им се по-високи оценки за стимулиране и ние, тогавашните млади хора, нямахме претенции срещу това – искахме и те да са като нас, да имат знания. Отделно, за всяко младо семейство се даваше безплатно общинска земя да си направят къща, даваха се помощи за материали и т. н.
Всички се сещаме и за помаците, които работеха в други населени места. В Ботевград например идваха от Ловешко – те работеха по 6 часа и ги водеха командировка. Така вземаха и по-големи заплати.

Доживяхме и 1985 г., когато България отвори границите за желаещите да заминат за Турция. Знаем за турските емисари, които срещу заплахи заповядваха на всички мохамедани да се изселват. Знаем, че половината от изселниците се върнаха.
А защо се забравя за ужаса, който са ни причинили османските завоеватели през петстотинте години робство, за кръвния данък, за продаването на българи по пазарите за роби, за кланетата на нашите сънародници, изнасилванията, изземване на българските богатства, територии, за бежанците от Източна Тракия, за унищожаването на български църкви и манастири, за Батак, Перущица, Стара Загора, Нова Загора и стотици населени места – опожарявани и клани от турския башибозук и турската редовна армия.

Слушала съм и изказването на Бойко Борисов – присъствал в така наречените райони със смесено население като барета, че е ритал топка с младите момчета и всичко е било спокойно – „не е имало насилие над местното население“. А защо на 19 юни 2014 г. в парламента бе направен опит да се приеме поправка в Наказателния кодекс, която отменя срока на давност за престъпленията по време на т. нар. „възродителен процес“?! Каква наглост и безочие на ДПС, подкрепяни в случая от ГЕРБ!
Българите сме против тази поправка, налагана заради лъжите, измислени от ДПС и Иван Костов.
Крайно време е да се организира всенародна подписка, за да видят депутатите, че търпението на българите свърши.
Виолета Орманджиева,
Ботевград



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки