А познаваме ли учениците на славянските просветители


А познаваме ли учениците на славянските просветители
Икона на свети Седмочисленици
24 Май 2014, Събота


Климент Охридски е първият „епископ на българския език”. Велики са и делата на Наум, Горазд, Сава и Ангеларий

Автор: Яна Славянска

На 24 май, когато славим паметта и делото на Кирил и Методий, много рядко се сещаме да споменем и техните ученици, които също са дали не малко за развитието на нашата просвета и култура. Най-големи, разбира се, са заслугите на Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, които заедно със светите братя са почитани от Българската православна църква като свети Седмочисленици.

Към тази великолепна седморка трябва да добавим и Методиевия ученик Константин Преславски, който обаче не е канонизиран за светец и затова не е включен от църквата в компанията на тези светли просветители. Въпреки че почитаме паметта им на 27 юли, редно е и на 24 май да кажем по една добра дума и за тях.

Климент Охридски неслучайно е споменаван първи, изброявайки плеядата от Кирило-Методиеви последователи. Той се смята за първия „епископ на българския език” – в смисъл, че той първи проповядва на него. Бидейки седем години учител, Климент обучава около 3500 ученика, като голяма част от тях след това стават свещеници и продължават да просвещават народа.

Освен проповедник и учител, той е и плодовит писател. Неговото богато книжовно наследство включва поучителни и похвални слова и преводи, като едни от най-известните му произведения са „Похвално слово за Кирил” и пространни жития на двамата братя, Поучение за Цветница, Поучение за неделния ден, Похвално слово за св. Димитър и др. Предполага се, че той е участвал и в съставянето на Синайския требник, а към края на живота си превел и Цветния триод.

Въпреки че е роден в Югозападна Македония и днес македонците се опитват да го изкарат македонец, Климент е българин по произход. За това свидетелства охридският архиепископ Димитрий Хоматиан, който е грък и автор на т. нар. „Охридска легенда”, както е известно написаното от него „Кратко житие на Климент Охридски”. В него той отбелязва: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи”. Пространното му животоописание пък е написано от Теофилакт Охридски, който пък го нарича „най-учен мъж” и именно той посочва, че Климент е първият епископ, проповядвал на български език. Това става в далечната 893 г.

През същата година неговият пост на ръководител на школата и книжовния център в Кутмичевица (област, която днес е около границите на  Република Македония с Гърция и Южна Албания) се заема от друг един ученик на Кирил и Методий – Наум, поставил вече основите на Преславската книжовна школа.
С помощта на цар Симеон Климент основава в Охрид манастира „Св. Пантелеймон” и още един храм, който по-късно става седалище на архиескопията.

Умира през 916 г. и е погребан в притвора на построената от него манастирска църква, която пък е вдигната върху основите на стара голяма раннохристиянска базилика.
През годините комплексът, изграден от Климент, многократно е разрушаван и  наново изграждан. През ХV в. турците събарят манастира и построяват на негово място джамията „Султан Мохамед" (Имарет джамия), а костите на светеца са преместени в църквата „Света Богородица Перивлепта“, която след това започва да носи неговото име. Според стари предания преди това мощите му са пренесени в една друга църква, строена през 1378 г., известна днес като „Свети Климент мали”.

След време джамията е съборена, а в края на 2000 г. започва възстановяването на църквата от манастирския комплекс. През 2002 г. мощите на св. Климент са тържествено пренесени във възобновения храм „Св. Пантелеймон" на хълма Плаошник в Охрид, която оттогава вече се нарича "Св. Климент и Пантелеймон".

В саркофаг от мрамор, положен там върху старата гробна конструкция, се намира ковчежето с мощите на Кирило-Методиевия ученик. В южната страна на гроба са поставени икони на църковните патрони свети Климент и свети Пантелеймон. А от другата страна в ниша е изложена дървена скулптура на свети Климент, датирана от ХІІІ в., която е открита в църквата „Света Богородица Перивлепта“.
Няма как да не споменем, че името на светеца остава в нашата многовековна история най-вече като създател на Охридската книжовна школа – безспорно първия славянски университет.

За създателя на другия просветителски център от онези години – Наум, се знае малко. Предполага се, че също е българин от Мизия. Впрочем, по повод това, че в житиетата и Климент, и Наум са сочени с произход от Мизия и като синове на благородни родители, видният наш историк Божидар Димитров изказва мнение, че става въпрос за български аристократичен произход, т. е., че са „синове на боили”.

И в този смисъл, разсъждава ученият, появата на Климент, Наум и Ангеларий в кръга на учениците във Великоморавия едва ли е случайно. „Те са били изпратени там от Борис I, за да изучат добре новата азбука - българският цар добре е разбирал, че Кирил и Методий могат и да бъдат елиминирани от враговете си, както и става. Странното освобождаване от затвора, довеждането им до българската граница (когато другите 200 ученици са продадени в робство) също намира своето логично обяснение - те са освободени като поданици на българската държава навярно по лично искане на цар Борис I пред немския крал - негов съюзник по това време” – изтъква директорът на Националния исторически музей.

Заемайки мястото на Климент в Кутмичевица, Наум учителства там седем години и умира през 910 г., като лично Климент организира достойното му погребение. За него се знае, че също се е занимавал с изграждането на православни храмове, като се е грижил за строителството на голям манастир и църква „Св. Архангели” край Охридското езеро, който днес носи неговото име. Знае се, че е починал в него, живеейки като монах, но мощите му и до днес остават неоткрити.

В негова чест е наречена планината Свети Наум на остров Ливинстън в Западна Антарктика, където понастоящем е разположена българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“.
Сред учениците на Кирил и Методий, попаднали в списъка на седмочислениците, е и свети Горазд. Той е моравец по рождение и е назначен от Методий – първи епископ славянин в столицата на Великоморавия – Микулчице, за негов заместник. 

През 885-886 г. настъпва криза в Моравската църква, при което Горазд влиза в спор с латинското духовенство, предвождано от епископа на Нитрава (дн. Нитра, Западна Словакия), който бил анатемосан преди това от Методий. С одобрението на папата нитренсксият епископ изгонил Горазд от епархията, заедно с още 200 свещеника и заел мястото на архиепископа.

Горазд намерил сърдечен прием в България, където се отдал на проповеди в югозападните й части. Руският пътешественик Виктор Григорович свидетелства, че видял храм и манастир на св. Горазд близко до град Берат в Албания, където, според неговите думи мощите на светеца почиват неоткрити.

Предполага се, че по тези места е възможно да е пребивавал и св. Сава. В едно от житията на св. Климент Охридски той е споменат като един от „избраните и корифеите" сред Кирило-Методиевите ученици. В Бориловия Синодик той е споменат сред останалите сподвижници на първоучителите, които са „просветили българския народ" и „много се потрудили за славянската книга". Като книжовник Сава съставя първия канон в памет на учителя си Кирил Философ. Занимавал се е също и с преводи и съставяне на псалтири.
Според една хипотеза, съдейки по името му, което е по-характерно за западнохристиянския свят, вероятно друг един от Седмочислениците – Ангеларий, е родом от Великоморавия или Панония. Пристигайки в България, той е настанен в дома на болярина Чеслав, но скоро след това умира.

Любопитното е, че съществува версия, според която мощите му са в албанския град Берад, където култът към светите Седмочисленици е много силен и те се смятат за закрилници на населеното място. Дори битува легенда, съгласно която светите Ангеларий и Горазд са го спасили някога от наводнение. При едно свое посещение там, Божидар Димитров открива мощите на двамата просветители в тамошната катедрална църква „Успение Богородично", което потвърждава споменатото вече свидетелство на Виктор Григорович.

Най-яркото доказателство за това е поставената над мощите им икона,  изографисана от местния майстор Онуфрий през 1547 г. „На нея  - разказва той – светите Седмочисленици са изобразени нетрадиционно. Петимата - Кирил, Методий, Климент,  Наум и Сава, са нарисувани прави, горе в небесата. Под тях е изобразен  средновековен Берат с църквата, в чийто двор лежат Ангеларий и Горазд. А това ще  рече, че там са служили, там са починали и там са погребани”.

Очевидно историческата наука има още какво да проучва по този въпрос.
Нека споменем и един от по-младите ученици на Методий – Константин Преславски, който идва в Плиска като презвитер и работи под ръководството на Наум. През 894 г. става епископ на Преслав. Той остава в аналите с първите стихотворения в старобългарската литература – „Азбучна молитва” и „Проглас към евангелието”. Неговото име днес е увековечено като патрон на Шуменския университет.

Кирил получава името си при подстригването си, когато приема „великата монашеска схима“ 50 дена преди смъртта си в Рим. През целия си живот иначе той се е наричал Константин или Константин Философ.
Методий също е монашеското име на другия преподобен брат, като мирското му име е неизвестно. Съгласно някои предположения се е казвал Михаил.


Страница от „Азбучна молитва” на Константин Преславски Гробът на св. Климент в Охрид Църквата „Св. Наум” в Охрид Иконата в църквата „Успение Богородично

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки