Една кампания – две блестящи отсъствия


Една кампания – две блестящи отсъствия
Лидерът на ДПС Лютви Местан оглави традиционния селски събор в Широка поляна и обеща на местните Европа да дойде при тях. Но само ако гласуват за кандидатите от листата на ДПС
12 Май 2014, Понеделник


ДПС стартира агитацията си по села, паланки, събори, чевермета и чешми – а Маминото момче, преуспелият млад българин, никакъв го няма

Автор: Гергана Костова

Наблюдателите на предизборната кампания за евровота не може да не засекат едни красноречиви липси. Първата е несъмнено в категоричното отсъствие на европейския диалог в устрема на големите и малките партии към Брюксел.
Втората е в липсата на „голямата“ европейска призма – определени властолюбиви нарциси влагат тесен национален смисъл в изборите, чрез които хем се виждат в европейските институции, хем в съня си вече са се върнали на бял кон в българските такива.

Има обаче две крещящи отсъствия в една от всичките партийни кампании. Първото го очертахме – няма я Европа в дните преди европейския вот. Второто напомня за скечовете в едно смехотворно шоу по една телевизия, в които един актьор дебилно повтаря въпроса „Абе, къде е батко?“. Та и в тези усилни дни всеки наблюдаващ пита – къде е Пеевски? ДПС стартира агитацията си по села, паланки, събори, чевермета и чешми – а Маминото момче, преуспелият млад българин, никакъв го няма.

Не се намери и активен политик да отговори на въпроса какво именно казва ДПС на цяла България с номинацията на скандалния Делян Пеевски за евровота. Ами то е същото, като когато го поставиха на пиедестала на ДАНС. Вярно, оттеглиха го. Но сега пък мястото в Европарламента му е в кърпа вързано.
Публичният театър, който ДПС върхушката разигра пред отбрани медии, всъщност показа само едно – че тази етническа партия може и прави каквото си иска с всички ни, въпреки протестите, траяли почти година.

Да не забравяме, че именно въздигането на Пеевски за шеф на ДАНС взриви държавата, пардон, такава нямаме, а гражданската съвест на онези стотици хиляди, които я имат по рождение.
На този открит за камерите спектакъл областният лидер на ДПС в Кърджалийска област Бахри Юмер заяви, че електоратът е припознал Пеевски като свой защитник и че в него вижда силния българин, своя човек в Европа. Не е ясно, а и никой все още не назовава конкретните опасности, надвиснали над клетото турско малцинство, от които единствен въпросният силен българин ще може да го брани.

Пък и кога избирателите на Доган и Местан изобщо са виждали отблизо този тъй силен и успял младеж – той не обича селските дестинации, той е фен на дебелите сметки, на лафките и медиите.
Партийни зевзеци разправят, че са виждали как формалният лидер Лютви Местан раболепно чука на вратата на действителния такъв и смирено пита дали ще бъде приет… А иначе самият Местан се бил настанил в собствен кабинет в Народното събрание и там приемал сивитата на мераклиите за постове. Кога в парламента партийните лидери са разполагали с отделна стая, трябва да питаме летописците.

ДПС откри кампанията си с гръмкия слоган „ДПС в Европа – Европа в България“ и го прокламира в различни краища на същата тази България, която е на дъното на същата тази Европа.
Като им слушаме страстните изказвания край чешми и чевермета, остава да повярваме, че именно партията на етническото малцинство е гарант за европейската перспектива на отечеството.

В Ябланово, Котелско, Местан обясни, че основната задача, която ДПС поставя пред бъдещите си представители в Европейския парламент, е да обърнат погледа на европейската политика и към малките населени места и малцинствени квартали, към дребния земеделски производител, за да бъде Европа за всеки български гражданин. Ако подложим на анализ тази мантра, ще ни станат ясни два неизбежни факта – че Делян Пеевски ще обръща погледа на Европа към нуждите на бездетното село Гулийка, както и че Европа ще милее и плаща за Факултето и Столипиново, пак благодарение на същия силен българин.

„Ако някой, някога, някъде си помисли да посегне върху правата на всеки български гражданин, гласът на нашите евродепутати ще се чува от високата трибуна на Европа“, закани се Местан в Ябланово.
Ама ние сме чували този глас и от по-ниската трибуна на българския парламент. Този глас „ни страхуваше“ и още помним Гьобелсовата поза и застрашително вдигнатия пръст… И даже вече си представяме Пеевски да крещи „Не се правете, не се правете!“ на някой от евроопонентите, да. Този европейски филм предстои.

Колкото до „страхуването“, Местан също не си поплюва, но той търка нежната струна на турците за майчиния език. Е, този оратор как не се умори да разказва една и съща приказка за глобата, наложена му заради „три изречения на майчиния си език“ от кампанията през миналата година!
Все пак не може да му се отрече, че не си позволява да заплашва с повторение на „възродителния процес“, това е патент на отпадналия от парламентарния влак и вече ексдепутат Ремзи Осман.

На Гергьовден Местан и компания (отново без Пеевски) откриха кампанията си в хасковското село Широка поляна, като де факто яхнаха традиционния селски събор. „ДПС е партия на изпълнените ангажименти“, извика партийният лидер от трибуната на митинга пред хората, събрали се всъщност да отпразнуват Хъдърлез.

Лошото на Местан е в това, че след лозунгите му няма конкретика – какви точно ангажименти, впрочем, е изпълнило ДПС-то към избирателите си? Масовите протести на тютюнопроизводителите и животновъдите дадоха оценка на „изпълнените“ обещания.
Нали заради всички „реализирани“ ангажименти електоратът на ДПС отдавна се обрече на гурбетчийството. Драматичната липса на поминък в смесените райони изведе десетки хиляди отвъд българските граници.

Поради това общинските кметове и депутатите от ДПС поеха към Холандия, Белгия, Германия, Швеция, Франция, където има големи маси български турци. И обилно документираха в социалните мрежи агитационните си срещи с утрепаните от черната работа в Европа нашенци.
Какво са им говорили и обещавали, как са ги увещавали да гласуват пак за ДПС, не е трудно за досещане – пак е разигравана картата на етническото единство и сплотеност, със сигурност.

Без отпратка към фатализъм, но предизборната кампания на ДПС започна с черни събития. На 25 април цялото  семейство Рамаданови от Кърджали бе пометено от водния ад на моста в хасковското село Винево. На следващия ден гръмна новината за бруталното двойно убийство в Джебел.
Там 18-годишен наркоман закла самотна майка и 7-годишното й момиченце с брадва, обра парите и си напазарува нов джиесем и маратонки. Родителите на убитата Джейлян близо 20 години са на гурбет в Германия. Дали агитаторите за евровота стигнаха и до тях?

А Джебел, преди и след празниците, скочи на невиждан бунт и поиска незабавни оставки на полицейските служители в местното РПУ, проспали с цяла седмица клането в апартамента, както и на кмета Бахри Юмер. На същия Бахри Юмер, който открито посочи Делян Пеевски като силния българин, защитник на българските турци.
Предизборната кампания на ДПС прилича на разпродажба на дрехи в големи размери за големи хора с намаление до 90%. В сайта на ДПС са публикувани изявите на Мустафа Карадайъ в Девинския район. Същият бе първият и главен спасител на Ахмед Доган при опита за покушението му на националната конференция на 19 януари м.г. в НДК.

Карадайъ е известен с трудната си артикулация на официалния български език, обаче е в листата на кандидатите за европейски представители. В село Грохотно хората го притиснали с въпроси за безработицата. Карадайъ ги уверил, че кабинетът на Орешарски прави всичко по силите си, за да се намали безработицата в страната.
„Не случайно още в самото начало на мандата на това правителство бяха отпуснати 250 млн. лева за разплащане с бизнеса, както се поставиха и кратки срокове за възстановяването на ДДС налога. Това се прави, за да може бизнесът да заработи и да разкрива работни места“, казал спасителят на Доган пред хората в селото и се снимал с три баби.

Тези ярки дистрибутори на евроутопии още не са се изявили в Кърджали и в другите партийни бастиони в страната. Засега предпочитат селските дестинации и това е обяснимо с нивото на грамотност на избирателите им.
И Пеевски не се е разтичал да обяснява кой „страхува“ турския етнос и от кого ще го брани в Брюксел и Страсбург. Местните активисти са мобилизирани да тичат по селските събори и да обясняват как се гласува правилно с тази тъй сложна интегрална бюлетина.


Мустафа Карадайъ е кандидат за представител на България в Европейския парламент. Той не владее задължителните два работни езика на Брюксел, но агитира за себе си със снимки за спомен

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки