Пъстри новини от цял свят


Пъстри  новини от цял свят
08 Ноември 2013, Петък


Икономически, социални, военни и политически вести от различни краища на планетата


Есенните прогнози на ЕК

Българската икономика ще нарасне с 1,5% през 2014 г., като основен двигател за това ще бъде вътрешното търсене – увеличаване на потреблението на домакинствата и частните инвестиции, показва Есенната прогноза на Европейската комисия, публикувана през седмицата. Според прогнозата на ЕК, БВП на България се оценява на 80,2 млрд. лв. за 2013 г. и 82,9 млрд. лв. за 2014 г., по текущи цени, което е с повече от 1 млрд. лв. над прогнозата на Министерството на финансите.

В анализа са посочени редица вътрешни фактори за подобряване на икономиката през втората половина на годината, като нарастването на търговията на дребно през юли и август и увеличаването на покупателната способност на домакинствата. ЕК очаква реалният растеж на БВП за 2013 г. да достигне 0,5%, което е под потенциалните възможности на икономиката, но положителното развитие през втората половина на годината ще се отрази и на следващата година.

Бюджетният дефицит на начислена основа е 2% през 2013 г. Това се дължи на комбинацията от слаб икономически растеж и въведените фискални стимули за икономиката през текущата година (която се намира и според ЕК под потенциала си), при положение че в предходните три години беше извършена фискална консолидация. Допълнителните разходи са основно за социални цели, инвестиции и други позиции от разходите.

Текущата прогноза на ЕК е финализирана преди представянето на проекта на бюджет за 2014 г. пред парламента и не отразява мерките на българското правителство за фискална консолидация, които са планирани за периода 2014-2015 година. Поради тази причина оценката на ЕК е бюджетният дефицит да остане в рамките на 2% за 2014 г. и да намалее до 1,8% през 2015 година.

Що се отнася до Евросъюза, реалният БВП на ЕС, според публикуваната прогноза, през тази година ще остане без промяна, а икономическата активност в страните от Еврозоната ще се свие с 0,4 %. Очакванията за 2014 г. са за растеж съответно от 1,4 и 1,1 процента, като вътрешното търсене ще бъде негов основен двигател. През прогнозния период ще продължи корекцията на натрупаните дисбаланси. Според доклада, основните рискове пред развитието на европейската икономика са свързани с външната среда, докато вече приложените структурни реформи в различните страни се очаква да доведат до положителни резултати.


Македония иска химическа кастрация за педофили

Македонският министър на труда и социалната политика Диме Спасов предложи тези дни химическа кастрация и присъди затвор от минимум 10 до 20 години за педофили, като за по-тежките форми на педофилия се предвижда доживотен затвор, съобщава македонският "Утрински весник".
Министърът говори на дебати по законопроекта за промени и допълнения в Наказателния кодекс.

Компетентните лица и органи смятат, че досегашният опит е показал, че присъдените наказания затвор за сексуалните престъпници и педофили са малки и недостатъчни.
След като публикува регистър на педофилите, правителството обявява нови мерки в борбата срещу този тежък проблем, отбелязва вестникът.
"Досега има 139 осъдени за педофилия лица. 35 от тях са осъдени на по четири години затвор, а средната присъда е шест години.

Затова предложихме специално медицинско третиране, за да се попречи на извършителите да повторят делата си в бъдеще", каза Спасов на дебати във Върховния съд, на които присъстваха родители и защитници на човешките права.
Химическа кастрация за педофилите се прилага в Полша, Русия, Великобритания, Франция, Германия.


Гърция замря – национална стачка

Държавният и частният сектор в Гърция бяха блокирани заради свикана от синдикатите 24-часова общонационална стачка в знак на протест срещу новия единен данък върху собствеността и заради опасения от ново орязване на заплати и пенсии в страната. 
Влакове, електрическата железница в Атина и тролеите не се движиха, съобщиха гръцките медии. Автобусите от градския транспорт, метрото и трамваите обаче продължиха да функционират. 

Болниците обслужваха само спешни случаи. 
За три часа спряха работа и авиодиспечерите. Корабите останаха по пристанищата. Също за три часа не работиха и журналистите. 
В сряда се проведоха и стачни митинги в Атина. 
Солун остана без градски автобуси. Във втория по големина гръцки град също имаше протестни митинги. 

Стачката е организирана в момент, когато представители на международните кредитори преговарят в Атина с правителството, и е пореден опит за спиране на съкращенията  в рамките на спасителните програми на Гърция, срещу чието изпълнение страната получава заеми. 
Съкращенията имат за цел да намалят дълга, но удариха икономиката и тласнаха безработицата до близо 28%, посочват гръцки издания.

"Всички на митингите", "В стачката отиваме заедно", гласят лозунгите на стачкуващите, отразени в печата. 
Синдикатите настояват за връщане на трудовото право, за запазване на колективните трудови договори, за премахване на новите данъци върху недвижимостите и за спиране на приватизацията, отбелязват изданията. 

В. "Етнос" пише, че тези дни ще са определящи за изхода на преговорите, тъй като представителите на кредиторите са връчили своите искания на финансовия министър. 
Решаваща, според изданието, ще е срещата с тях в петък. 
В. "Имерисия" цитира еврокомисаря Оли Рен, който изразил надежда, че преговорите ще се увенчаят с успех и че на тях двете страни ще постигнат споразумение по съществуващите разногласия относно размера на бюджетния дефицит за тази и следващата година. 


Дават сирийските химически оръжия на Албания?

Албанският министър на външните работи Дитмир Бушати е признал, че властите в САЩ са поискали от правителството в Тирана да приеме и да унищожи химическите оръжия от Сирия на албанска територия, съобщава агенция АНА-МПА. 
Според в. "Монд" Бушати е заявил на среща с френския си колега Лоран Фабиюс, че "албанското правителство все още не е взело никакво решение по този въпрос". 
Френският вестник пише, че Албания се смята за подходяща страна за унищожаване на химическите оръжия заради географското си положение и заради лесното транспортиране на химическите оръжия. 

Албания има и опит заради унищожаването на собствения си химически арсенал. През 2007 г. тя стана първата страна в света, унищожила напълно химическия си арсенал, наследен от времето на комунистическия диктатор Енвер Ходжа, отбелязва вестникът. 
"Монд" цитира и ръководителя на албанския институт за международни изследвания, според когото "посткомунистическа Албания не е била много стриктна по отношение на екологията си". 

Алберт Ракипи изразил мнение, че би било грешка Албания да приеме химически оръжия сега, малко след решението на новото албанско правителство да забрани вноса на отпадъци. 
Според него това би създало смут сред гражданите на страната. Унищожаването на химическите оръжия в Албания не е начин да се облагодетелства финансово Албания, казал още Ракипи. 

Бившият албански министър на отбраната Фатмир Мендиу също се обявил срещу операцията за унищожаване на химически оръжия от Сирия на албанска територия, като припомнил, че в Албания са били унищожени само 16 т химически вещества и че това е станало с помощта на чужди експерти, докато сегашните количества химически оръжия са огромни и албанските власти няма да могат сами да се справят с тази задача. 
Междувременно природозащитни организации в Албания предупредиха, че ще поискат референдум, ако правителството в Тирана приеме предложението на американците. 


Номинираха Мартин Шулц за следващ председател на ЕК

Партията на европейските социалисти (ПЕС) номинира ръководителя на ЕП Мартин Шулц за следващ председател на Европейската комисия. 
Шулц е бил издигнат от Германската социалдемократическа партия и е получил подкрепата на 19 от 32 политически организации от ПЕС. 
Окончателното му утвърждаване предстои на конгреса на ПЕС в Рим на 28 февруари и 1 март догодина. 

На пресконференция Шулц заяви, че това е решителен момент в неговия живот и уточни, че няма да се оттегли от поста председател на ЕП по време на предизборната кампания. 
Той добави, че е необходимо ЕС спешно да поеме в посока към възстановяване на доверието на европейските граждани. 
Най-богатата част от света трябва да разпределя благата по-справедливо между държавите и хората, посочи Шулц. 

Много партии съобразяват програмите си най-вече с желанието да спечелят повече места в ЕП, а не с идеята за повече европейско сътрудничество, добави той. 
Според него предизборният дебат не трябва да бъде за и против Европа, а каква Европа искаме. 
Не трябва да допускаме близо 1/3 от младежите в една от най-богатите части на света, едно от най-образованите поколения, да остава без работа, заяви Шулц. 
Следващият ръководител на ЕК ще бъде определен от евродепутатите след предстоящите през май догодина избори за ЕП. 


Демократ с италиански корени ще е новият кмет на Ню Йорк

Демократът Бил де Блазио спечели лесно изборите за кмет на Ню Йорк, съобщи „Франс прес”, като се позовава на американски медии. 
"Благодарим ти, Ню Йорк", написа в "Туитър" предизборният екип на Бил де Блазио малко след затварянето на избирателните бюра и публикуването на резултатите от екзит пол. 
През януари 52-годишният Де Блазио ще замени на поста милиардера Майкъл Блумбърг, който е кмет на Ню Йорк от 12 години. 

Изборите за кмет на Ню Йорк бяха следени с голям интерес от жителите на малко италианско градче, откъдето са корените на Де Блазио. 
Дядото по майчина линия на Де Блазио е от Сант'Агата де Готи, град с 12 хил. души население, който се намира на 50 км североизточно от Неапол. Тук все още има братовчеди на Де Блазио. 
Общината възнамерява да обяви бъдещия нюйоркски кмет и за почетен гражданин на града. 

Републиканецът Крис Кристи беше преизбран за губернатор на щата Ню Джърси.
Преброяването на гласовете още не е приключило, но американските медии вече обявиха Кристи за победител. Според неокончателните резултати, той е получил 68% от гласовете, а съперничката му - демократката Барбара Буоно - 30%. 
Кристи е понастоящем един от най-популярните лидери на Републиканската партия. 
Сред заслугите му мнозина изтъкват факта, че той успя бързо и ефективно да ликвидира последствията от урагана Санди, ударил източното крайбрежие на САЩ през октомври миналата година. 

Напълно вероятно е харизматичният 51-годишен републиканец да реши да се кандидатира и на президентските избори през 2016 г., отбелязва „Франс прес”.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки