Откритие на БАН „консервира“ млякото


29 Октомври 2011, Събота


Учени от Института по микробиология към БАН оповестиха в четвъртък своя революционна разработка


Автор: Десант

на добавка към закваската за киселото мляко. Тяхното откритие е на път да промени качеството и на останалите храни, които ежедневно присъстват в менюто ни.

Идеята на екипа не е била да се създаде нова млечно-кисела закваска, но създаденият иновативен продукт прави възможно при съхранение на 4 градуса температура киселото мляко да не се разваля продължително време и да не плесенясва. При това без използването на консерванти и подобрители. Това води и до най-важния извод от направените проучвания – че получените лактобацили могат да служат като естествени биоконсерванти.

Откритието на нашите учени открива възможности пред родните компании да разширят пазарния си дял у нас. Обществена тайна е, че в родината на киселото мляко две трети от закваската, която се използва при производството на този култов продукт, се внася от чужбина. При това на доста солена цена. По изчисления на научните работници от БАН единичната цена на новата лактобацилна закваска се очертава да е само около 12 лева за 1 тон мляко!  

Засега обаче все още нито една фирма не е проявила интерес към въвеждане на сензационната иновация.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки