Докога ще ни правят на маймуни?


Докога ще ни правят на маймуни?
18 Юли 2011, Понеделник


В българската политическа джунгла Бойко Борисов е уникален хищник, който разбива мита за естествения подбор.


Автор: Велизар Енчев

Докато в природата оцеляват приспособимите, а стадото по презумпция се води от най-силния и най-умния екземпляр, в софийския зверилник мишката командва слона. По тази причина си избрахме нискочел премиер, който през ден ограмотява неуките и поучава професорите.

След като призова младите да станат овчари, а старите да садят картофи и така реши проблемите на животновъдството и растениевъдството, Борисов подхвана и здравеопазването. След като преряза лентата на нов комплекс в Медицинския университет в Пловдив, разчупи погачата и отпи от виното, премиерът мъдро отсече:

„Ние имаме умен народ и можем да ги изнасяме тези хора в Европа. Не е лошо ние да произвеждаме качествени специалисти и да ги пращаме да работят навън. Няма нищо лошо в това, както германците произвеждат автомобили, ние да произвеждаме медици. Така, както ние вкарваме специалисти в други сфери, защото им плащаме по-добре, България да изнася медици другаде.

Казвам го, защото е много важно да уважаваш себе си.  Какво лошо има в това, ако ни трябват 10 000 медици, ние да произведем 20 000 и те да работят навън. Там те вземат по-добри заплати, рекламират държавата и се връщат тук с по-високи специализации. Затова трябва да започнем да произвеждаме специалисти и да ги изнасяме”...

Понеже все още имаме памет, да си спомним какви ги плещеше преди два месеца същият човек, когато инспектираше Медицинския факултет в София:

„Четем в пресата, че нашите лекари се търсят. И тук е мястото на министър Игнатов да прецени и да предложи дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава. Тогава защо ние дотираме? Ние вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвяме специалисти за друга държава"...

Премиерската простотия отдавна не ни впечатлява, защото държавата ни от памтивека се управлява от простаци. Но Борисов бие всички рекорди по публична наглост, след като си позволява да говори две взаимно изключващи се простотии, и то в рамките на 60 дни.

На втората година от управлението му все по-често се питам: Защо почтените и умните се примиряват с властта на простаците и тихо минават във вътрешна емиграция? Вместо да призове народа към гражданско непокорство и го поведе като месия, интелигенцията ни спи дълбок зимен сън и чака поредния освободител отвън.

Вместо да порицае каруцарското му говорене, Българският лекарски съюз се продаде на Борисов.

Понеже и предателството девалвира,
вместо полагащите му се 30 сребърника, БЛС получи правото да излъчи поредния здравен министър.

В Европа няма друг такъв случай на поругаване на лекарската професия – по време на генерална стачка шеф на лекарски синдикат да мине в лагера на правителството и стане министър на здравеопазването. Така стачката на лекарите бе потушена с една министерска заплата, а България се опозори като държава на стачкоизменниците с бели престилки.

След като сме избрали павиани за депутати и министри, сега ще търпим да ни правят на маймуни. Въпросът е защо мнозинството от българите продължават да избират продажни и неуки политици, истински ги харесват и дори се прехласват пред типове с мутренски биографии и чалгаджийска култура?

Дали не сме деградирали като нация, мутирала в мучащо стадо, припкащо с еднаква лекота и към тучната ливада, и към кланицата?

Ако доскоро тези въпроси звучаха непатриотично, след последния доклад на Европейската комисия нещата са направо трагични. За първи път след 1989 г. Брюксел признава: Българите в активна възраст са най-бедните в ЕС, възрастните българи са най-болните, българските деца – най-необразованите.

Дали не е дошло време да прелистим Ботевия вестник „Знаме“ (27 юли 1875 г.) и възкресим един бунтовен памфлет? Днес такива слова звучат еретично, но са спасителен изход от блатото на политическата продажност, премиерската посредственост и робското примирение на народа.

Ако искаме да отхвърлим диктатурата на мутрите, пътят е посочен от великия поет: „Единственият изход из това грозно положение, в което се намира народът, е революцията, и то революция народна, незабавна, отчаяна...“


Анализирай това

Премиерската простотия отдавна не ни впечатлява, защото държавата ни от памтивека се управлява от простаци. Но Борисов бие всички рекорди по публична наглост.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки