Ахтопол плаши: Дайте ни Странджа или иде глад!


Ахтопол плаши: Дайте ни Странджа или иде глад!
За тези кътчетаоколо Велека са се наточили жителите на най-южния град
15 Май 2009, Петък


Стар познайник от профминалото на Бургас води бунта за едни 2000 декара от природния парк
Докато еколози, неправителствени организации, че и разни партии постоянно взимат на мушка кмета на Царево Петко Арнаудов като човек, който е заплаха за защитения статут на парк Странджа, опасността най-неочаквано дойде от съвсем друго място.


Автор: Пролетина Николова

Тези дни никому неизвестното сдружение “Бъдеще за гражданите на юг от гр. Царево” поиска публично 2000 дка от територията на парка да бъдат заделени за строителство. Иначе местното население го чакали глад и мизерия. Тази апокалиптична прогноза се съдържа в обръщение на сдружението, което бе отправено към общинските съветници на Царево. Именно от тях зависи кои терени от общината ще бъдат предвидени в Общия устройствен план за застрояване. Факт е, че сегашният ОУП, макар и да отреди доста декари от Странджа за инвеститори, все пак брани най-южната и красива част от парка, която граничи с Черно море. Това очевидно не се харесва на някои собственици от Ахтопол. В обръщението се сипят и люти закани, ако въпросните терени не им бъдат дадени – членовете на споменатото сдружение щели да започнат масови протести, че и даже да сезират ОЛАФ. Какво точно ще прави ОЛАФ с един чисто еко-проблем не е ясно, но пък съкращението на Европейската служба за борба с измамите стои винаги много добре във всяка заплашителна декларация. А и що за мизерия очаква живеещите в Ахтопол и региона може да види всеки турист, който лятос ходи там - едни китни кръчми с менюта, на които и най-изтънчения французин би завидял, въобще – глад…
Шеф на “Бъдеще за…” се явява един стар бургаски познайник, който от няколко години беше изчезнал от хоризонта – Янаки Атанасов. В миналото той бе несменяемият председател на казионния профсъюз в пристанището. По принцип живее в един блок в бургаския ж.к. “Лазур”, но сега, след края на профсъюзната му кариера, е намерил благодатно поприще за изява като говорител на жителите на съвсем друг град. Атанасов заявява, че проблемите на хората от Ахтопол започват и свършват с тези 2000 дка от Странджа – или им ги дава държавата да си ги застроят едно хубаво, или всички ще мигрират в други части на България. “Зад искането стои цялото население на Ахтопол. Кметът на града Бисер Колев също ни подкрепя и вече изготви докладна записка до кмета на Царево и до общинските съветници там за разширяване на инвестиционната територия. Не може край Варвара да са заделени за строителство 4000 дка паркова територия, а нашият град да бъде мачкан по този начин”, пламенно нарежда Атанасов. Но тъй като вероятно сам съзнава деликатния момент, че става въпрос все пак за терени от защитена територия, бившият профпредседател елегантно намесва и политиката в проблема. Той казва, че зад “игнорирането” на Ахтополската част от Странджа стоял не друг, а Тройната коалиция. “Вместо за една година да направят един хубав ОУП, те го правят вече шест години. А и този ОУП на Община Царево не е правен тук, а в София от тройната коалиция. Целта им е да накажат и капсулират нашия град, защото тук никой не гласува за тях. В същото време са поощрили собствениците на земи от Царево, понеже те винаги избират кмет от БСП, който е угоден на Станишев”, заявява Атанасов. Как да не впечатлиш ОЛАФ с такова твърдение!
Въпреки, че е ясно какви ужасии ще бъдат изпозастроени в Ахтополските територии от Странджа, ако бъдат дадени на инвеститорите, Атанасов твърди, че сдружението му било против “грозното бетонно строителство”. “На тези терени ще се издигат само екологично съобразени сгради”, обещава той. Дали и сам си вярва, е друг въпрос. Вече има и няколко проекта за “екологично съобразени сгради”. Единият е за пристанище с хотелски комплекс. Вторият е на индийци - за слънчева електроцентрала, издигната не другаде, а на устието на река Велека, което е част от защитената местност Айруди. А щом става въпрос за девствени терени от Странджа, инвеститори да ги бетонират с още градежи има бол. А веднъж изсипан бетонът трудно се премахва от Странджа. Справка – комплексът “Златна Перла”. Той беше построен незаконно и въпреки, че съдът преди повече от месец постанови премахването му, сградите си стоят и до ден днешен непокътнати. А нищо чудно и да бъде намерена законова вратичка, която да ги спаси от събаряне.
При целия този натиск от Ахтопол и от еколозите кметът на Царево Петко Арнаудов признава, че се намира между чука и наковалнята. “От една страна едните ме атакуват, че съсипвам Странджа, а от друга ме обвиняват, че прекалено браня парка. Представяте ли си да се разреши строеж на соларна централа на устието на Велека!? Аз съм готов, ако разбира се инвеститорите са сериозни, да им намерим друг терен. Но не може да се съсипва местността около реката. Трябва да има мярка, защото аз самия съм свързан с природата”, казва Арнаудов.


В категории: Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
gradski
29.11.2010 13:24:11
0
0
V Ahtopol ima mnogo 4erveni drugari, koito iskat da si prodadat mestata ot parka i da si napalnyat djobovete s Eur. za smetka na prirodata, i nai-veche na drebnite hotelieri v Ahtopol, koito obache ot lakomiya ne vdyavat, che kato natiskat za zastroyavane shte si otrejat klona na koito sedyat. Izobshto - prostotoiata e golyama, no ne tryabva da se razvarzva zashtoto e opasna! Vsichki takiva glupavi proekti i dvijenia - na bokluka a ludite - za lechenie, inache shte sasipyat edinstvenoto nebetonirano myasto po chernomorieto ni
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки