НАР „Деултум – Дебелт“ приключи успешен археологически сезон


НАР „Деултум – Дебелт“ приключи успешен археологически сезон
Снимка: Авторът
29 Октомври 2020, Четвъртък


Предстои работа по проект за консервация и реставрация на разкритите обекти в античния и средновековен град

Автор: Силвия Горанова

Във вразка с епидемиологичната обстановка, в страната се отчита интерес към вътрешния туризъм. Странджанската община Средец в това отношение има огромен потенциал. На нейна територия са едни от най-запазените долмени в България, тук е прочутото тракийско светилище, известно днес като Марков камък, както и манастирът с живата вода в Голямо Буково. Тук се намира и Националният археологически резерват „Деултум – Дебелт“, който преди дни приключи успешно поредния си археологически сезон. И тази година тук работиха три екипа, всеки със свой обект, разказа директорът на резервата Красимира Костова.

Тя припомни най-значимите находки в „Деултум – Дебелт“ през тази година, една от които е златната обица, за която вече сме ви разказвали.

Археолози откриха златна находка край Дебелт

Археологическият сезон на „Деултум – Дебелт“ ще продължи до края на октомври

Златната обица в момента е изложена в експозицията на „Деултум – Дебелт“ и всеки посетител може да я види.Предстои работа по проект за консервация и реставрация на разкритите обекти в античния и средновековен град. Финансирането е по програма Региони в развитие на Европейския съюз и средства от местния общински бюджет. Общата стойност на проекта е близо 6 милиона лева, уточни кметът на Средец Иван Жабов.

„Разработването на един такъв обект и превръщането му в туристически дава възможност да се разгърне потенциала и на населените места в близост до този обект“, добави Красимира Костова.

Факт е, че в археологическия резерват край Дебелт през този сезон посетителите са били много повече, в сравнение с миналата година, независимо от сложната обстановка.

Развитието на туризма е един от основните приоритети на общината, добави Жабав. Има неусвоени средства през Местната инициативна група, чрез тях ще бъдат изградени два посетителски центъра. те ще бъдат в селата Факия и Голямо Буково.

Ще бъдат изработени информационни табели с туристически маршрути и указателни табели до конкретни туристически обекти - долмени, мегалитното светилище, известно като Големият камък или Марко камък, манастира "Св. Живоприемний източник" край с. Голямо Буково и др. Два къта за отдих с чешми ще бъдат обособени с беседки в землището на с. Факия.

Алманах от три книги и рекламен видео клип ще бъдат изготвени по поректа "Да срещнем културите на Централна Странджа" . Те ще популяризират фестивалите "Божура", "С песните на Комня Стоянова" и обичаите Еньова буля и Герман.


В категории: Новини , История , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки