Археологическият сезон на „Деултум – Дебелт“ ще продължи до края на октомври


Археологическият сезон на „Деултум – Дебелт“ ще продължи до края на октомври
27 Август 2020, Четвъртък


Разкопките в момента там се осъществяват от доц. д-р Христо Прешленов от Националния археологически институт с музей към БАН

Автор: Светлана Николова

Археологическият сезон в „Деултум – Дебелт“ тази година ще продължи до късна есен. На терен в Националния археологически резерват край средецкото село Дебелт до края на октомври ще работят поетапно три екипа на водещи в България експерти.



Проектите се реализират с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на община Средец.

В момента на място е доц. д-р Христо Прешленов от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Неговата специалност е античната археология по западния бряг на Черно море. През последните 15 години той е ангажиран пряко с „Деултум – Дебелт“. 

Целта на екипа на доцент Прешленов е през този сезон да се завърши изясняването на най-ранния период на застрояването от тази градска зона. Тоест, да се установят всички културни пластове.

Обект на проучването е и ранновизантийската крепостна стена, за изграждането на която са били използвани антични сгради.

Античната колония Деултум край днешното село Дебелт се локализира преди повече 130 години от братята Карел и Херман Шкорпил при изготвяне на археологическа карта на България. Същинското проучване на района тук обаче започва едва през 80-те години на миналия век.



Националният археологически резерват днес е един от най-значимите и впечатляващи археологически обекти у нас. Той е паметник на културното наследство от национално значение, а от 2007 година носи и знака на Съвета на Европа "Европейско наследство". 

Екипът на доцент Прешленов ще остане там още една седмица и почти ще се застъпи с работата на доц. д-р Людмил Вагалински - български археолог, създател и главен редактор на списанието за археология Archaeologia Bulgarica. 

В началото на октомври на терен ще работи и директорът на НАР "Деултум - Дебелт" Красимира Костова, която проучва римските терми в резервата. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки