Археолози откриха златна находка край Дебелт


Археолози откриха златна находка край Дебелт
05 Октомври 2020, Понеделник


Бижуто, което сякаш е излазло от фаюмски портрет, е било открито буквално преди дни, при разкопки на античните римски бани в НАР "Деултум - Дебелт"

Автор: Светлана Николова

Повече от 30 години продължават археологическите разкопки на римските бани в античния град Деултум край село Дебелт, но мястото далеч не е разкрило всичките си тайни. Доказателство са последните находки – множество бронзови монети и една изключително красива обица, попаднала във фугата на един от зидовете на термите.



Бижуто е открито седмица, преди да приключи археологическият сезон за тази година.

"Открихме я в събота, в хода на работа, при проучване на насипи в античните термини, изградени в края на I век и функциониращи като бани до средата на IV век, когато голямо земетресение ги е унищожило. Върху тях в последствие са започнали да се изграждат жилищни постройки. През миналия археологически сезон тези жилищни пластове бяха проучени. В момента копаем насипите под постройките", разказа за Десант директорът на НАР „Деултум - Дебелт“ Красимира Костова.

"За наша приятна изненада в една от фугите открихме тази златна обица, която според направените паралели с един фаюмски стенопис, е от II век. Обиците на знатната дама, изобразена на въпросния портрет, са същите като намерената в Деултум. 

Както знаем, фаюмските стенописи са в района на Египет. Интересното е, че обицата я откриваме тук. Което показва, че Дебелт е град, който е в комуникация с цялата територия на империята и че тук се следват модните тенцинции за времето си“, казва още Красимира Костова.

Бижуто е изключително добре запазено, личи си как касетата е била запълнена със стъклена паста, оцелели са дори миниатюрните стъклени топчета в краищата на трите златни висулки – те са обработени нарочно така, че да приличат на перли.

Златната обица ще влезе в експозицията на резервата, щом бъде окончателно датирана и проучена, за да радва посетителите. Разкопките на Деултум ще продължат до средата на октомври, след което ще се пристъпи към консервация и зазимяване на обектите.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки