След намесата на СКАТ и Десант: Край на двегодишното безводие в Синьо камене


След намесата на СКАТ и Десант: Край на двегодишното безводие в Синьо камене
20 Ноември 2018, Вторник


След тежките мъки и оцеляването на ръба на човешката издръжливост, старците в странджанското село днес казват, че са започнали втори живот

Автор: Севдалина Пенева

Село Синьо Камене се намира в Странджа, в община Средец, на малко повече от 50 километра от областния град Бургас. Както във всички малки населени места в този район, и тук обезлюдаването си е казало тежката дума. От стотината къщи, в които някога се е чувал детски смях, днес обитаеми са само около две дузини. А средната възраст на жителите е над 75 години.

Старци от странджанско село оцеляват втора година без вода

В поредица от материали, публикувани от началото на лятото, ви показахме как живеят старците тук и как оцеляват на ръба на човешката издръжливост, оставени близо две години без вода. И как, превити до земята, пренасят с туби вода от водоноска, оставена им по милост на селския мегдан, за да имат за пиене и за хигиенични нужди.



Тази картина вече е в миналото – от чешмите в селото потече вода. Чудото се случи след намесата на телевизия СКАТ и сайта Десант – единствените медии, които протегнаха ръка и реално помогнаха на хората в това забравено от Бога село.

Вода като няма, все едно нищо няма, казва с право 82-годишната Стоянка Иванова.

Причината тя и останалите възрастни хора да бъдат така жестоко наказани, е нехайството и арогантното бездействие на институциите.

Бюрократично бездушие е напът да затрие старците в Синьо Камене

През 2016 г. проверка на РЗИ-Бургас установява, че във водата в селото има наличие на уран. Следва заповед за спиране на водата. И ВиК – Бургас я изпълнява. Решение на проблема обаче не се търси. Минава цяла година, после още една. Време, в което компетентните органи си прехвърлят проблема едни на други.

Безводната агония в Синьо камене продължава, хората там се смятат за обречени

Жителите на Синьо камене се обърнаха към СКАТ и Десант с последна надежда, че някой ще се трогне от техния проблем. След дълга и последователна борба с институциите, най-сетне по казуса се произнесе и санитарният инспектор на републиката г-н Ангел Кунчев, който разреши водата на хората да бъде пусната, независимо от нейните показатели. С уговорката, че тя ще се ползва само за битови нужди, не и като питейна.

Нещо, както отбелязва Иван Ников от селото, можеше да се направи още преди година и половина. „Защо беше това, да се мъчат хората, като накрая пак се пусна същата вода“, недоумява той.



На 20 ноември екипът ни завари част от старците, събрани в сградата на кметството, на импровизиран празник в чест на пускането на водата. Всеки беше донесъл каквото има – кисели краставички, варена кокошка от буркан, баница от домашни кокоши яйца и, разбира се, домашно винце. За да кажат наздраве за щастливото събитие и да благодарят на двете медии, които им помогнаха в най-трудния за тях момент.



Баницата бе приготвена от баба Стоянка, която, заедно с мъжа си също на преклонна възраст, мъкнеше на гръб по 60 литра вода ден, за да има за пиене, за миене, за кокошките по двора, за десетината овчици. Домът й беше затрупан с пластмасови туби, които сега възрастната жена е изхвърлила.

„Ето, вода вече има, леснотия голяма! Така вече се живее“, не крие радостта си жената.

Още една голяма болка имат хората в Синьо Камене – път до селото на практика няма.



Шосето е в толкова окаяно състояние, че дори и колата, която носи хляб в селото два пъти седмично, вече отказва да ходи там. Дали община Средец ще предвиди средства за ремонт на пътя в бюджета си за следващата година и дали този път ще погледна с грижа за тези хора, предстои да видим.


В категории: Новини , Общини , Репортажи , Населени места

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
comment
25.11.2018 18:15:54
0
0
Всичко е направено за народа....
Увеличило се потреблението на... И т.н.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки