Тема с продължение: Бюрократично бездушие е напът да затрие старците в Синьо Камене


Тема с продължение: Бюрократично бездушие е напът да затрие старците в Синьо Камене
09 Юли 2018, Понеделник


Дали пък някой не се опитва насилствено да изсели малцината жители от странджанското село?

Автор: Севдалина Пенева

Само бездушен човек не би се трогнал от тежката съдба на останалите неколцина старци в Синьо камене, наказани да водят скотски живот без вода. В Десант вече ви разказахме как със сетни сили те мъкнат по над 100 литра всеки ден от бракувана от военните водоноска, оставена им по милост на мегдана в селото.

Старци от странджанско село оцеляват втора година без вода

Безводният ад там продължава вече две години – от 2016-та, когато в селото започнала тайнствена подмяна на водопроводната мрежа. Кой, по какъв проект и какви пари е закопал в Синьо камене, никой не знае.

През 2017 г. хората започнали да задават неудобни въпроси и да се вълнуват какво става с ремонта. Вместо отговори, дошла страшната вест. По сигнал, подаден неизвестно от кого, от РЗИ - Бургас взели проби от водата на единия от двата водоизточника в селото. Анализите показали наличие на уран. В другия пък имало нитрати.


Само това е останало от чешмата, строена от първите български заселници в Синьо камене в началото на миналия век

После някой пратил булдозер да събори двете големи селски чешми, от които пиели вода животните, а каптажите с питейна и промишлена вода разпоредил да бъдат заключени с катинар...

Какви тайни крие странджанското село?

Потърсихме за коментар първо кмета на община Средец Иван Жабов. Щом разбра, че ще говорим за Синьо камене, той се нахвърли с необуздани викове срещу екипа ни. Не желаел да дава интервюта, а ние сме нямали право да го снимаме.

Късно вечерта на същата дата кметът се обади да се извини за тона си, оправда се с това, че било края на работния ден и поради тази причина той бил изнервен. После сам ни покани – на следващия ден, за да ни каже, че „това, което община Средец е направила, аз мисля, че ние сме си свършили работата.“


Иван Жабов 

Ето част от краткия ни разговор:

- Г-н Жабов, преди година багер е съборил двете външни чешми в селото, имате ли идея по чие разпореждане е направено това?
- По разпореждане на ВиК може би. Тъй като община Средец няма нищо общо с водоснабдителната мрежа на село Синьо Камене.
- В селото е започнала подмяна на водопроводната мрежа, която е някъде около километър изпълнена, по какъв проект беше това, кога започна, защо не е довършен ремонта?
- Въпросите не са към община Средец. Това не е проект на община Средец. Може би въпросът трябва да е към ВиК-Бургас. Няма как община Средец със собствени средства да го изгради този тръбопровод или водопровод.

Обърнахме се към ВиК-Бургас, както ни посъветва кметът Жабов. „Това е от приоритетите на община Средец, ние не няма как да кандидатстваме по проекти за подмяна на водопроводни мрежи. Ние само само ги стопанисваме и управляваме. И помагаме с каквото можем. За проекти питайте в Средец“, върна топката говорителят на ВиК - Бургас Димитър Гюров.

За безводието пък той обясни следното: „РЗИ откриха радиоактивни вещества във водата на Синьо камене и ни предписаха да я спрем. Затова жителите от миналата година нямат вода.“


Димитър Гюров

Аз съм над 80 години и все от тая вода пия. Тука съм родена, тук съм израсла и ей го на, нищо ми няма, още съм жива. Намерили били уран! Ми от не съм умрела като е имало, да не дойде тоя уран сега. В Сливово няма уран, в съседните села няма уран, само в нашто село има. Не знам... Каква е тая работа? Има нещо, което... ама какво е?“ - казва проницателната баба Стоянка Иванова, която е прехвърлила 82 години..

И от ВиК, и от община Средец отричат да имат нещо общо с подмяната на водопровода. Все едно старите хора са си го измислили тоя започнат и недовършен ремонт. Доказателство, че не е плод на фантазиите им, са следите от изкопните работи, които още личат. И Жабов, и от ВиК се кълнат, че не са пращали булдозери и да събарят чешмите.

Явно голям душманин си има това село, каза ни Димитър Гюров. Кой обаче е той, Гюров не знае.

Затова от Десант ще продължим да търсим отговори.

Както и, има ли шанс за хората в Синьо камене, че от чешмите на къщите им най-сетне ще потече вода?

„Изпратили сме писмо още миналата година до главния санитарен инспектор на републиката г-н Ангел Кунчев тази вода да им бъде пусната и хората да могат да си я ползват за поливане и др. стопански дейности, но още нямаме отговор“, увери ни говорителят на ВиК-Бургас.

Ангел Кунчев е получил писмото, по думите на Димитър Гюров, през септември миналата година. Ние също ще потърсим контакт с него, за да го питаме, ако неговия кран у дома остане сух и два дни, дали би бил така безучастен?


Хората в Синьо камене подозират, че някой иска да ги изсели насилствено и напълно да обезлюди странджанското село

Призоваваме и кмета Жабов да си влезе в правомощията и да направи и невъзможното, за да помогне на тези окаяни старци. Защото иначе...: „Аз викам тоз кмет да ни утрепе по-убаво, отколкото да живеем така. Я има една-две години, я няма - да живея. То не се знае колко има да се мъча, ама това нашето не е живот“, казва през сълзи баба Стоянка.

*

Десант разполага с официалните отговори за проблема с безводието в Синьо камене на всички институции, до които старците са писали с надежда да получат помощ. Уверете се сами как всички по веригата подхвърлят въпроса като горещ картоф помежду си, но никой не се ангажира да помогне.

На 26 септември 2017 г. омбусманът Мая Манолова е написала в писмо с изходящ номер 9371 следното: „В рамките на своите правомощия се обърнах към изпълнителния директор на ВиК – Бургас и към кмета на община Средец със следните препоръки:
- да бъдат осигурени достъчно количества вода, годна за питейно-битова употреба;
- да се представя на жителите вярна, пълна и ясна информация относно фактическата ситуация;
- да се предприемат действия за предоставяне на качествена водоснабдителна услуга в населеното място.“


На 27 септември 2017 г. от администрацията на Президентството отговарят с писмо изх. № 94-00-2375 на хората, че са препратили жалбата им до кмета на община Средец и до Министерството на регионалното развитие и благоустройство (все едно старците вече не са направили пътека до кабинета на Иван Жабов и не са писали и сами на МРРБ).

На 9 октомври 2017 г. ВиК-Бургас отговаря на Мая Манолова, че поради наличието на естествен уран във водата, водоснабдяването на селото е спряно, но че е осигурена водоноска три пъти седмично. Както и че „в близост до населеното място няма подходящи други местни водоизточници“.

На 18 октомври 2017 г. Министерството на околната среда и водите отговаря относно проблема с водоснабдяването на на с. Синьо камене, че не е от негова компетентност решаването му, затова го прехвърля на МРРБ и на Министерството на здравеопазването.

На 13 юни 2018 г., по запитване от страна на началника на отдел „Приемна“ на Министерски съвет, от община Средец просто потвърждават, че има осигурена водоноска с питейна вода. Както и, че „кметският наместник на с. Синьо камене следи зареждането с вода на водоноската и при нужда сигнализира ВиК“. И още: „Общината, съвместно с ВиК продължаваме да търсим решение на проблема“...

Изглежда, че някой търси решение, но за да не го намери. С надеждата, че междувременно старците в Синьо камене ще се махнат от селото. Или ще се споминат...


В категории: Новини , Общини , Населени места

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
прости сметки
10.07.2018 16:59:36
0
0
Може много мастило да се изхарчи (или медии и социални медии). Но отговорът е много ясен. В България рекламата е елате да биете отличниците, да си го изкарате на отличниците. (не зубрачите, натегачите, или партийно обременените досадници и некадърници ). Защо? Защото отличниците са малцинство и после не е по силите на другите. тия сметки са много прости. А не всеки ги може тези трудни, отлични работи. А двойкаждижийти и среднистите и т.н. - са мнозинство. За тях - всичко некачествено става. Те няма да зацепят. Само психологически ги действай да им даваш насладата да си го изкарват на Отличниците! Какъв по-голям кеф!!! Ама българия - изчезвала. ама броячът отброявал не знам каква демография...
2
отдел вестника
10.07.2018 06:49:33
0
0
уран, ако има такъв има и на други места, необяснимо, по планини в българия. пък ако няма - да извикат майстор с пръчка да намери вода в селото. и сигурно ги знаят много по-добре тези неща.
1
отдел Приемна вестника
10.07.2018 04:55:12
0
0
Това, онова. онова, това, еди кое си и другото.. Кое в каква връзка е, за да е написано?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки