Безводната агония в Синьо камене продължава, старците там се смятат за обречени


Безводната агония в Синьо камене продължава, старците там се смятат за обречени
26 Юли 2018, Четвъртък


Освен централното водоподаване, спряно заради уж наличие на уран, в селото има и втори, местен водоизточник, чиято вода е годна за употреба. Кой обаче е забранил и тя да се ползва?

Автор: Севдалина Пенева

Вече ви разказахме за неимоверно тежката съдба на старите хора в странджанското село Синьо камене, наказани да живеят без капка вода от 2 години. Показахме ви как, превити до земята, тези 85-годишни българи влачат тежки туби с вода за пиене, за готвене и за хигиенични нужди от стара бракувана от военните водоноска, оставена им по милост на площада пред кметството.



Крановете на чешмите са спрени от ВиК – Бургас по заповед от РЗИ заради наличие на уран във водата от централния водопровод.

Старци от странджанско село оцеляват втора година без вода

Бюрократично бездушие е напът да затрие старците в Синьо Камене

В селото обаче има и втори, местен водоизточник, който също е запечатан от ВиК – и водата от него била негодна за пиене.



Екип на телевизия СКАТ и сайта Десант взе проби от тази вода и я предостави за изследване на РЗИ-Бургас.

Ето какво показаха резултатите:

„В самата проба има завишени стойности по показател колиформи и по показател жизнеспособни микроорганизми. Трябва обаче да уточним, че в местните водоизточници водата е в естествен вид, тя не подлежи на обработка, така че е нормално да има микроорганизми.



Това в никакъв случай не прави водата опасна обаче, стига да не се приема в суров вид. След преваряване може да се пие, няма никакъв проблем с нея и да се готви, да се използва за поливане и за хигиенични нужди“
, коментира за Десант д-р Мариана Кофинова от РЗИ – Бургас.

От нея научихме, че вторият водоизточник никога не е бил забраняван за ползване от Регионалната здравна инспекция. Факт е обаче, че тръбата от него, която е свързвала няколко къщи в Синьо камене и една от селските общи чешми, е прекъсната и в момента живителната течност се излива нахалос в дерето.


А външната чешма е съборена – за да е сигурно, че хората няма да ползват по никакъв начин и от нито един източник вода

В лабораторията на РЗИ всъщност не е било установено наднормено съдържание на уран и във въпросния централен водопровод. Това е било доказано във външна лаборатория, избрана от ВиК – Бургас, разказа ни още д-р Мариана Кофинова.

На база на чуждите показания, от РЗИ били длъжни да издадат заповед за спирането на централното водоподаване. Но тази заповед не касае втория водоизточник, която, както стана ясно, е годна за ползване след термична обработка.

Кой тогава е заповядал и местният водоизточник да бъде също запечатан, а чешмите в селото – съборени?

Този въпрос зададохме и на кмета на Средец Иван Жабов, и на ръководството на ВиК – Бургас.



„Обърнете се към ВиК, ние не отговаряме за водопроводната мрежа в селото, нито пък за чешмите“, отсече Жабов.



„Абсурдно е ВиК да строи водопроводи, пък в същото време да руши чешми. Задайте този въпрос на общината“, прехвърли топката обратно говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров.



Всъщност, хората цитират за автор на тези злини шефа на ВиК – Средец Иван Георгиев (вляво на снимката). Казват, че лично той е дошъл с багер в селото и срутил и двете чешми, без да им дава обяснение защо го прави.

От ВиК – Бургас обаче защитиха своя човек. Обясниха ни, че той бил пратен само да запечата водопровода, не и да събаря. И отказаха да се занимават повече с този случай.

В разговор по телефона Димитър Гюров все пак заяви, че въпросът с пускането на водата в селото можел да разреши единствено санитарният инспектор на републиката г-н Ангел Кунчев, до който от ВиК били пратили писмо. През септември миналата година!


Ангел Кунчев

На въпрос защо досега от ВиК не са потърсили отговор на писмото си, Гюров ни каза лаконично и с леко раздразнение - „Който има интерес, той проявява инициатива.“ И препоръча на старите хора да отидат в офиса на ВиК-Бургас и след двегодишна безплодна кореспонденция с институциите, да започнат наново да пишат жалби...

Сега излиза, че единственият човек в държавата, който може да реши проблема на старите хора в Синьо камене, се казва Ангел Кунчев. За близо 11 месеца обаче той не е счел за нужно да се запознае с драмата им.

Ние пък ще продължаваме да настояваме за отговори, докато накараме бездушните институции да се размърдат и си свършат работата.


В категории: Населени места , Общини , Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
въпрос
26.07.2018 11:53:58
0
1
Жителите на селото сигурно никога не са разчитали за поливане, примерно на ВиК. Кой кого лъже?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки