„Жива“ ограда от върбови клонки


„Жива“ ограда от върбови клонки
19 Ноември 2013, Вторник


Безспорно живият плет е нещо не само радващо окото, но е много красив и екологичен. Най-често той се оформя чрез засаждането на подходящи ниски храсти и дървета.

Автор: Дина Харизанова

Но има и други варианти, които не са толкова трудоемки, а и най-важното – не само не изискват много  средства  за закупуването на посадъчен материал, ами практически ни излизат напълно безплатно. В същото време те са много ефектни, елегантно ажурни и вълнуващи.
Реализацията на тази идея може да се осъществи през лятото, но не е проблем това да стане и сега – на прага на зимата, докато все още има достатъчно приятни тихи и слънчеви дни.

За целта е нужно да се нарежат достатъчно пръчки от върба – най-подходящ е видът ива. Нормата за изграждането на един линеен метър ограда е 2-3 броя, в зависимост от това каква плътност желаете да постигнете. Ако по клонките все още са останали листа, те следва да се отстранят.
Така оголените пръчки забиваме в земята – там, където сме планирали да направим жив плет. Разстоянието трябва да е около 40-50 см една от друга. След което много добре поливаме цялата редица от „насадената“ ограда.

Лека-полека отделните пръчки ще пуснат корени – т. е. ще развият своя собствена коренова система, и напролет по тях ще се появят млади зелени листенца.
На притежателя на това прелестно бижу ще му остане само от време на време да направлява растежа на върбовата плетеница, като я подрязва, за да поддържа красивия й външен вид.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бат'Пешо
20.11.2013 16:11:37
0
0
Живият плет и жената трябва отвреме навреме да се кастрят, защото иначе тръгват към съседа!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки