Вече Община Попово ще стопанисва Гаговската гробница


Вече Община Попово ще стопанисва Гаговската гробница
Снимка: Архив „Десант“
13 Април 2023, Четвъртък


Съоръжението с архитектурен план, който няма аналог у нас, от години тъне в разруха

Автор: Яна Славянска

Тракийската куполна гробница в поповското село Гагово бе предоставена за безвъзмездно за управление на Община Попово за срок от 10 години. 

Обектът попада в териториалния обхват на два поземлени имота, частна общинска собственост.

Дейностите, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие е изискванията на Закона за културното наследство и предписанията за опазване на недвижимата културна ценност от Историческия музей - Попово, като отношенията между музея и общината ще бъдат уредени с договор.

Репортаж в „Десант“ от 2021 г. показа как от години съоръжението, в което се предполага, че са били погребани двама местни владетели или аристократи от гетските племена, от години тъне в разруха и до нея е почти невъзможно да се стигне. Преди две години арендатор подпали стърнища и опожари навеса, предпазващ гробните помещения с уникална архитектура. 

Дано от Община Попово се окажат добри стопани, та да може повече туристи да могат да разгледат този изключителен паметник на културата с национално значение.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки