Разруха погубва уникалната гробница в Гаговската могила, скрита без достъп насред избуяла житна нива


Разруха погубва уникалната гробница в Гаговската могила, скрита без достъп насред избуяла житна нива
Снимки: Авторът
10 Май 2021, Понеделник


Занемареният обект е със статут на паметник на културата с национално значение

Автор: Диана Славчева

„Открий неоткритото“ – този надпис може да се види на избелялата информационна табела, побита край останките на една от най-интересните тракийски гробници у нас.

Гробното съоръжение е уникално за страната, защото е единствената известна до момента куполна зидана гробница от тракийския период на територията на Северна България, при това с архитектурен план, който няма аналог у нас. Намира се край близкото до Опака село Гагово, на километър от шосето Попово – Русе.

Но как се открива неоткритото, скрито насред избуяла житна нива, когато до него няма ни път, ни пътечка. Въпреки че обектът е със статут на паметник на културата с национално значение и според действащите у нас закони до него трябва да се осигури свободен обществен достъп...



Да, то всеки може свободно да отиде да разгледа това тракийско чудо с уникална архитектура с две свързани кръгли гробни помещения, в които вероятно са били погребани двама знатни особи – местни владетели или аристократи от гетските племена. Никой няма да спре ентусиастите, решили да надзърнат в могилата. Нито някой ще им иска пари за това.

На практика обаче обектът е недостъпен. Той е ограден от всички страни с плътно засята с жито нива, която граничи с насаждения от слънчоглед. Той поне, по това време на годината, е току-що покълнал, така че не е проблем да се мине между редовете. Но от там до гробницата трябва да се гази в пшеницата – друг начин да се стигне до нея няма. А когато слънчогледът избуи, вече ще е напълно невъзможно да се „открие неоткритото“. 

А гробница с подобно планово решение, както споменахме, не е известна до сега никъде от територията на България. Монументалният архитектурен комплекс се състои от две кръгли гробни камери, с обща предгробна камера, дромос (коридор) и допълнително правоъгълно помещение. Не е изключено в него да е имало и храм.



Изследователите й смятат, че е построена в края на IV век пр. Хр. за нуждите на висш гетски аристократ.

През изминалите столетия е разбивана многократно, може би първото посегателство е било още в Античността. Затова и находки почти липсват – всичко отдавна е ограбено. Днешните иманяри също са тършували задълбочено из старината. Остава единствено да се спаси самото уникално съоръжение.

За целта преди десетина години е изграден навес, който в момента е почти срутен. Висят дъски, покривни битумни платна, ламарини - гледката е окаяна!



Не е ясно ще оцелее ли занапред Гаговската гробница. А при едно добро стопанисване и осигуряване на достъп до нея, тя би могла да бъде включена в туристически маршрути до забележителностите в региона, които никак не са малко. Само на десетина километра от могилата край Гагово се намира великолепният и прекрасно поддържан Крепчански манастир, а на 17 км е доста посещаваната римска крепост Ковачевско кале. 


В категории: Новини , Античност , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Съюз България-Албания
10.05.2021 12:50:32
0
0
Боян Чуков: България е като плат, САЩ и Русия го дърпат
https://vmro.bg/%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d1%87%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b8-%d1%80/?unapproved=1016&moderation-hash=5f8f245024ccd74c21671e47c3b16c1c#comment-1016
"Трябва да се има предвид, че проектът „Велика Албания“ е синергичен с неоосманисткия проект на Турция."
И какво от това?
От последния/най-източно албанско населено място в Северна Македония до първия/най-западно мюсюлманско населено място в България има стотици километра (вероятно в Кърджалийско).
Тези населени места трябва да са част от албанския масив в РСМ, съответно, мюсюлмански масив (турски/цигански) в България, а не просто анклави сред обикалящите ги северномакедонски/български населени места.
Например, има едно-единствено албанско село в България, Мандрица, това не означава че жителите му представляват опасност за България, понеже селото е изолирано, анклав е. (тук няма значение че тамошните албанци са православни християни).
Как ще се обединят, сливат в сравнително кратко време най-източните албански населени места в РСМ с най-западните турски в България при положение че са на разстояние от стотици километра???
Това ще трае поне повече от 50 години, така че няма албанска опасност за България. За РСМ може би има но РСМ е страна-враг на България и приятел на Сърбия (друга страна-враг на България), така че албанците са естествени съюзници на България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки