Европа ще забрани продукти, произведени с... принудителен труд


Европа ще забрани продукти, произведени с... принудителен труд
Снимката е илюстративна
07 Декември 2022, Сряда


Всяка държава членка ще трябва да създаде „компетентен орган“, който да разследва такива случаи

Автор: Дина Харизанова

Брюксел продължава за щяло и нещяло да дава път на нови и нови бюрократични институции, които трябва да се пръкнат в подопечните му страни членки от голямото европейско семейство. 

След като ​преди месец министерският съвет по заръка на ЕС назначи национален координатор по борба с антисемитизма – явление, което у нас не съществува и не е съществувало изобщо (виж статията „Какво ще работи Националният координатор за борба с... антисемитизма“), сега е на дневен ред да се приеме Регламент на Европейския парламент за забрана на продукти, произведени с... принудителен труд.

Съгласно енциклопедичните дефиниции, това е „труд, извършван от човек против волята му, чрез заплаха за наказание – насилие, включително задържане или смърт, или други форми на принуда на него или негови близки... Принудителният труд обхваща всички форми на робството и свързани институции, като дългово робство, крепостничество и трудови лагери“.

Та така, скъпи сънародници, все сме били убеждавани, че в България вече робство няма, ама на – жестоко сме били заблуждавани. 

Но миролюбивият Евросъюз взима нещата в свои ръце и ще въведе тотална забрана на неговия пазар да се продават и изнасят такива продукти, „произведени с принудителен труд, включително и на деца“.

За целта всяка държава членка ще трябва „да създаде компетентен орган, който да разследва случаи на принудителен труд и да издава решение за забрана или за изтегляне от пазара на ЕС на съответните продукти“. 

Ура! С един куршум ще отстреляме два заяка – хем ще сложим край на робията, хем ще разкрием ново ведомство със съответния щат, секретарки, бюра, офиси и т.н., което ще осигури работа за не една калинка, пардон – специалисти (по въпросите на робството и принудителния труд). 

Първата крачка вече е сторена. На днешното си правителствено заседание служебният кабинет определи Министерството на икономиката и индустрията да бъде водещо в преговорния процес по въпросната европейска резолюция, а „Министерството на труда и социалната политика и Агенция „Митници“ да го подпомагат“ (цитатът е от стенограмата на заседанието на „Дондуков” 1).

Повече няма да коментираме, че да не заподозрат работодателите ни, че упражняват върху нас принуждение да пишем такива коментари под толкова мъдрите решения на бюрократите в Страсбург и Брюксел...


В категории: Коментари , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки