Какво ще работи Националният координатор за борба с... антисемитизма


Какво ще работи Националният координатор за борба с... антисемитизма
02 Ноември 2022, Сряда


И понеже всеки 20-и европеец никога не е чувал за Холокоста, ще се изграждат места за памет

Автор: Диана Славчева

В България – страната, станала известна по цял свят с това, че е спасила българските евреи по време на Втората световна война, от 2017 г. има назначен... Национален координатор по борба с антисемитизма. С правителствено решение от днешното заседание на кабинета тази длъжност вече ще е постоянна на ниво заместник-министър на външните работи

И не само това – в милата ни родина усърдно напредва разработването на първия Национален план за действие за борбата с антисемитизма и опазване на еврейското културно наследство.

Всичката Мара втасала, та сега ще се борим и с нещо, което на практика у нас не съществува. Сложете ръка на сърцето си и признайте дали дори ви е хрумвало да гоните евреите, които живеят в Българско?!

Абе вие може да се чудите от какъв зор ще имаме такъв „национален координатор“, който ще получава съответното заплащане за тази си работа (каквато и да е тя), но крушка си има опашка. И опашката й стига до Брюксел. 

Защото Европейската комисия е тази, който разработи първата по рода си „стратегия на ЕС за борба с антисемитизма и насърчаване на начина на живот на евреите“, която ще се изпълнява през периода между 2021 г. и 2030 г. Като задължава държавите членки до края на 2022 г. да приемат Национални стратегии по въпроса, които „ще бъдат оценени“ от ЕК до 2023 г.

Според бюрократите в Брюксел в Европа се било наблюдавало „обезпокоителното нарастване на антисемитизма“, та в тази връзка те са набелязали мерки, „структурирани в три области: предотвратяване на всички форми на антисемитизъм; защита и насърчаване на начина на живот евреите в ЕС; насърчаване на научните изследвания и образованието и поддържане на паметта за Холокоста“.

Но и това не е всичко. Предстои да се създаде Европейски център за научни изследвания по въпросите на съвременния антисемитизъм.

Стратегията на Еврокомисията предвижда и „изграждане на мрежа от места, които са били свидетели на Холокоста“, което щяло да подпомогне международните усилия на ЕС да бъде начело на борбата с антисемитизма в световен план.

Не знам ние в коя Европа живеем, но на наша територия за антисемитизъм и дума не може да става. Да, Старият континент се напълни с араби евреофоби и може би в някои страни има известни антисемитски прояви. ЕК твърди, че 38% от евреите са обмисляли възможността да емигрират, защото не се чувстват в безопасност като евреи в ЕС.

Ми нека местните правителства, където това се случва, си правят национални стратегии. От къде накъде ЕС ще ни задължава и ние да заделяме ресурси за несъществуващи у нас каузи

„За да могат евреите да се чувстват в безопасност и да участват пълноценно в европейския живот“, Европейската комисията се кани да предостави 24 милиона евро на ЕС „за подобряване на защитата на обществени места и молитвените домове“. А дали ще даде и за нашите има-няма 4-5 синагоги (и защо аджеба пък ще ги дава?)?!

От друга страна, от Брюксел признават, че понастоящем всеки 20-и европеец никога не е чувал за Холокоста. Ама не може така, казват от Еврокомисията и се юрват да подкрепят „изграждането на мрежа от места, които са били свидетели на Холокоста, но невинаги са известни, например скривалища или места за разстрел“. Тъй де, трябва да се поддържа паметта за случилото се. 

И какво обаче от това – нима препълнилите Европа мигранти от азиатските страни ще се юрнат да разглеждат скривалища и концлагери, където са загивали евреи?! Нима ще цъкат с езици и ще бършат сълзи в памет на загиналите?! Или пък нечувалите за Холокоста европейци ще си строшат краката да ходят по въпросните паметни места. Но нейсе, нека ги има! 

На нас обаче за какво ни е Национален координатор по борба с антисемитизма. Какво ще прави той? С какво ще се занимава? Твърде любопитно е. Ама щом от Европейската комисия са казали, че трябва да имаме – ще имаме. Само че не ЕК ще му плаща заплатата, а нашего брата! 

Да, всички ние сме граждани не само на Република България, но и на Европейския съюз. Но сме българи. И да ни се внушава, че у нас трябва да се води „борба с антисемитизма“, си е най-малкото  обидно. 

Бе що тази ЕК не вземе да разработи и една общоевропейска стратегия за борба с тричането например. Па да задължи членките да си направят национални такива и да си назначат координатори в тази паметна битка. Нас какво ни интересува, че в Дания, да речем, не си тричат кучетата?!


В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки