Единствено в България в Троянския край приготвят невероятното „сватбарско жито“ – само по щастливи поводи


Единствено в България в Троянския край приготвят невероятното „сватбарско жито“ –  само по щастливи поводи
Снимки: Авторът
24 Октомври 2022, Понеделник


В населеното място е направена възстановка на възрожденско училище, а туристите се тълпят пред паметника на загиналите при крушението на „Титаник“ местни жители

Автор: Диана Славчева

Някога троянското село Гумощник било многолюдно – с 30 махали и над 1500 жители. Днес в него са останали да живеят около 250 души според последното преброяване на населението, а махалите са се „стопили“ до 6 на брой.

В една от тях – махала Селци, и досега се прави единствено в цяла България т.нар. „сватбарско жито“. За разлика от това, което се приготвя за помени, това се сервира само по щастливи поводи – сватби, годежи, кръщенета. По времето на соца – и за изпращането на наборниците в армията. 



Традицията датира още от XIX в. с малки осъвременявания на рецептата, чиито тайни ни разкрива секретарят на местното читалище „Отец Паисий“ Ангелина Георгиева, която е майстор на притовянето й.

Житото се измива щателно в няколко води, докато накрая водата остане бистра. Залива се със студена вода и се вари на средна температура, докато набъбне. Премива се през гевгир отново със студена вода, докато се охлади. След което се накисва в студена вода, като на 1/2 кг жито се слага 1 лъжица сол. Така се оставя да престои през нощта.

На сутринта се залива с вряла вода и отново се слага да се вари, като се следи зърната да не се разкашкат. Когато е готово, се запържва в три мазнини – свинска мас, краве масло и олио. В миналото са запържвали сланина и като се стопи, са отделяли пръжките и в получената мазнина запържвали житото.

После се добавя брашно - леко се запържва и то. Житото се залива с три вида прясно мляко – козе, краве и овче. Ароматизира се с ванилия и се подправя със сол и захар на вкус. Навремето са го приготвяли предимно солено. 

По-късно започнало да се наръсвало със захар, но в днешно време – за по-модерно се използват карамелизирани натрошени орехови ядки и стафиди. Уверявам ви – получава се деликатен десерт с превъзходен вкус!


„Сватбарско жито“ приготвят и в някои други населени места в Троянския край.

Хората в Гумощник традиционно са много будни. Още през 1829 г. поп Стефан организира в къщата си килийно училище. По-късно в двора на великолепния храм „Св. Николай Летни“, осветен в далечната 1839 г. – днес паметник на културата от национално значение, се построява обществена сграда, в която се провежда учебния процес. 



По-късно училището прераства в светско и в него се преподава по модерната за времето си взаимоучителна метода.

През 1979 г. сградата е реновирана и в една от стаите й и днес може да се разгледа възстановката на класна стая от епохата на Българското възраждане, която в момента се стопанисва от местното читалище. 



Така че, ако имате път към Троянско, непременно се отбийте в Гумощник - да запалите свещ в старинния храм, в чието строителство има основание да се смята, че взима участие и легендарният Кольо Фичето и негови ученици; да се потопите в атмосферата на възрожденското училище; да опитате невероятното „сватбарско жито“ и да поднесете цвете пред паметника на 8-те мъже на селото, намерили смъртта си в ледения Атлантик при потъването на „Титаник“, чийто паметник се издига в църковния двор, редом с паметниците на загиналите във войните местни жители...



Вижте още в публикацията от нашия архив: „Свети Николай, Паисий, „Титаник“ и общото между тях“.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки