Свети Николай, Паисий, „Титаник“ и общото между тях


Свети Николай, Паисий, „Титаник“ и общото между тях
Читалището, кръстено на Паисий, е строено през 1927 г.
04 Декември 2012, Вторник


Всички знаем трагичната история на „Титаник“ около неговото първо и последно плаване.


Автор: Веселина Николова

На 15 април 1912 г. най-големият за времето си пътнически кораб потъва само за няколко часа, след сблъсък с айсберг. Броят на загиналите пътници и членове на екипажа е близо 1 500. На борда на британския лайнер е имало и 38 българи, но само 15 от тях успяват да се спасят.
Сигурно малцина от нас обаче знаят, че драматичният край на „Титаник“ потапя в траур и едно малко селце насред красивия Троянски Балкан. Осем от жертвите, млади мъже в разцвета на силите си, са родом от Гумощник. Неволята и липсата на средства ги кара да дирят прехрана за семействата си в Америка, но съдбата има други планове за тях...

Съвсем скоро след вестта за смъртта им, близките на загиналите издигат паметник в селото, а в тази част на Стара планина и до днес се пее една тъжна народна песен. Текстът и мелодията са на известния гъдулар и народен певец Илчо Дъковски (виж карето).
Споменът за загиналите гурбетчии днес се съхранява и пази в читалище „Отец Паисий – 1927“ в Гумощник. Тази година, по инициатива на неговото ръководство, бе отслужена и панихида. Така местните хора отбелязаха един век от печалното събитие.
„Двама от мъжете, намерили смъртта си във водите на Атлантическия океан, са оставили в родината си бременни жени, други пък са имали вече по две деца. В онези трудни за целия народ времена работата в странство е била понякога единственият възможен избор“, разказва Ангелина Георгиева, секретар на читалището.

„Селото ни с годините обезлюдява и днес много млади хора търсят спасение извън България, молим се поне да са живи и здрави, за да се завърнат някой ден при корените си“, добавя жената.
Казва още, че с читалищната си дейност се стреми да поддържа патриотичния дух на хората в околността жив, поне доколкото й позволяват силите. Неимоверен труд например й коства поддържането на старинните сгради в Гумощник в приличен вид.
„Отец Паисий“ е създадено през 1927 г. Негов пръв председател е учителят Георги Георгиев. През годините е развивало различни дейности, имало е няколко самодейни състава. Днес читалищната дейност кипи основно през лятото, покрай децата, пратени за ваканцията при своите баби на село. Точно от такива малчугани е съставена например трупата на театралите, която съвсем сериозно подхожда към сезонните си сценични изяви.

В Гумощник има няколко исторически забележителности, с които местните патриоти с право се гордеят. Една от тях е килийното училище, единственото по рода си, оцеляло в цяла Ловешка област. Създадено е през 1829 г, а по-късно е прераснало в светско училище, което функционира повече от 100 години.
В сградата грижливо се стопанисва класна стая, решена в типичния за онова време възрожденски стил. В него се съхранява и малка историческа сбирка, в която са изложени различни предмети, разкрити при археологически разкопки, както и смъртните актове на загиналите при потъването на „Титаник“.
Поради напредналата си възраст, сградата има нужда от постоянни грижи и поддръжка. Средствата обаче не стигат, затова преди няколко години хората в селото организират дарителска кампания. Това решава донякъде проблема с частичния ремонт, но за възстановяване на старата камина пари не остават.

Тогава, отчаяна от липсата на други възможности, Ангелина Георгиева, с подкрепата на местните, решава да я измайсторят от глина, тор и плява, също като едно време.
„Един възрастен човек ми каза: „Видя ли, че не всичко в този живот е пари!“. И ми дойде една друга идея – с подръчни средства да реставрирам и собствената си къща, която е вече 150-годишна“, похвали се още балканджийката.
До зората на демокрацията поне 15 от къщите на селото са били обявени за паметници на културата, днес, за съжаление, превърнати в руини. Една от тях е тази на Ангелина.

Строена е от нейния прадядо, който пък произхождал от многолюдно семейство. Бил трудолюбив човек. Когато се задомил и на бял свят се появили първите му три дъщери, решил да се отдели в свой дом. Започнал строежа на най-високото и красиво място, но сам, без каквато и да било подкрепа от семейството си. Неговият баща така и не му простил, задето тръгнал да се дели.­
Съжалил го тогавашният кмет, който му разрешил да сече дървета в общинската гора, за дървен материал. Въпреки помощта, изпадналият в немилост човек препатил много, докато сбъдне мечтата си и накрая се споминал едва 42-годишен. 

В тази къща прекарва живота си и дядо й – бай Марин. „Всички в селото го помнят като много добър и изключително вярващ човек. Всяка сутрин и вечер той заставаше пред домашния иконостас и благодареше на Бога за изгрева и залеза на слънцето“, спомня си Георгиева.
Заради паметта на своите трудолюбиви и предани на семейството и Бога предци местната духовна будителка не смее да изостави фамилната ценност. Успява с природни материали да измаже къщата, която така придобива и автентичен старинен вид. Засега проблем е само покривът, но и така уникалната постройка привлича малки и големи посетители.

Гумощник е предпочитан туристически обект не само от българи , но и от много чужденци. Като магнит за всички тях е и старата църква „Свети Николай Летни“, която също е обявена за национален паметник на културата. Построена е през далечната 1839 г. Мълвата носи, че са дадени доста подкупи на турските власти, за да се разреши нейния строеж, който не само е с големи размери, но и с подобаваща височина (по това време църквите са се правили най-много един човешки бой над земята, турците не давали повече). Материалите за строежа пък ентусиазираното и единно население пренасяло на гръб, чак от други села.  


Пуста да остане таз Америка

„Пуста на остане таз Америка,/ Америка-Северна и Южна,/ Америка - печалба голяма,/ Дето измами тез млади момчета,/ Млади момчета - отбор юнаци.Юнаци,/ Та ги прекара през девет държави,/ През девет държави, та в десета.А в десета параход ги чака./Па се качили млади момчета,/ Млади момчета, сто хиляди души./ Вървели три дни и три нощи,/ Вървели, вървели, досред океана./ Че се задали големи балкани./ Не е било големи балкани,/ Най е било дебели ледове./ Че ми викат млади млади момчета:/ „Свирете, музика за спомен и слава,/ Че всички тук ще загинем,/ Млади и зелени, бели и червени./ Че е потънал големият параход,/ Големият параход с сто хиляд души,/ Та са всички с параход издавили./ И тоз Минко Ангелов от махала Дулявска./ И тоз Ристо Данчов от махала Тотювска./ Ристо си млада вдовица остави/ Млада вдовица съ две дечица./ Плаче и нарежда млада Вдовица:„Пуста да остане таз Америка,/ Дето ма остави млада вдовица,/ Млада вдовица с невръстни дечица“.


Из местния фолклор

Част от местния колорит са веселите истории за зевзеци от миналото, някои от които засенчвали славата и на Казанова. Един от тях е хитрецът дядо Марко, който за разлика от италианския авантюрист не бил чак толкова изтънчен прелъстител на жени. Та, разказват в селото, Марко си харесал една вдовица. Хранел мерак по нея доста време, но все не смеел да я покани на среща ей тъй, изведнъж. И му хрумнала друга идея. Срещнал я и я заприказвал: „Ще се скараме, булка!“. Тя пък малко се стреснала и попитала защо. „Ще видиш, ще се скараме“, рекъл пак той. „Е кажи защо, де“, настояла хубавицата. И тогава той й обяснил: „Защото аз ще те поканя довечера на среща, а ти ще ми откажеш и ще се скараме“. „О няма, няма да се скараме, батьо Марко“, отговорила подобаващо на хапливото предложение булката.



Църквата „Свети Николай Летни“ е от 1839 г. По време на панихидата пред паметника. Анка е една от потомките на загиналите при потъването на “Титаник” Бай Марин в двора на къщата, в която доживява до 96-годишна възраст Една от стаите в килийното училище

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки