През октомври се навършват 1100 години от основаването на Крепчанския скален манастир


През октомври се навършват 1100 години от основаването на Крепчанския скален манастир
Снимка: Фейсбук
18 Октомври 2021, Понеделник


Край обителта бе поставена нова информационна табела

Автор: Десант

Нова табела посреща туристи и поклонници край Крепчанския скален манастир. Тя бе поставена в края на тридневната Международна научна конференция (15-17 октомври), на която община Опака бе домакин, съобщи за БТА Мирослав Георгиев - уредник в Регионалния исторически музей в Търговище, отдел "Опака".

Форумът бе на тема „Светият отец Антони от Крепчанския манастир: 1100 години монашество в българските земи“. Със свои доклади, научни разработки и съобщения са участвали 25 специалисти от България, Русия и Гърция, които разглеждат темата за монашеството у нас.


Снимка: БТА

През октомври се навършват 1100 години от основаването на Скалната обител край Крепча. Новата табела представя синтезирано историята на манастира и проучванията на обекта досега. На другата страна в текст и снимки са запечатани моменти от съвременното използване на манастира като поклоннически център. Могат да се видят стари черно-бели кадри от некропол, датиран от IX-X и XII-XV в, който се намира на 1,5 км отстояние от манастира в скалата в посока село Голямо Градище, допълни Георгиев.

Дизайнът и текстът са подбрани от проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет, водещ на конференцията. Той е и археологът, който в началото на 70-те години на 20-и век изследва епиграфския материал по стените на манастира край Крепча и публикува два надписа на кирилица - с изключителен научен интерес. Единият се счита за най-ранно датирания на кирилица в света.

Скалният манастир край Крепча е археологическа ценност от национално значение и се намира под закрилата на държавата. От есента на миналата година бе предоставен за стопанисване на община Опака.

Виж същоЗащо трябва да честваме 24 май в Крепчанския скален манастир


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки