В Созопол: Изплуваха торби с пясък във водната яма на плаж Харманите


В Созопол: Изплуваха торби с пясък във водната яма на плаж Харманите
15 Януари 2021, Петък


Концесионерът на двата пострадали плажа в курортния град е имал възможност да ги застрахова целогодишно, но той е направил това само за летните месеци. Това обаче не му пречи сега да настоява държавата и общината да му помагат

Автор: Десант

Три колектора са изградени в Созопол през последните 40 години, които отвеждат дъждовните води от курортното градче към морето. Тръбите са заустени в района на плаж Харманите.

Пясъчната ивица, както и тази на Плаж – Централен, пострада сериозно при последните обилни валежи. Последваха претенции от страна на концесионера към държавата и към общината да му помагат да се справи със ситуацията. Което пък подразни жителите на Созопол. Те обвиняват концесионера, че с действията си е предизвикал разрушенията.

Вижте какво причиниха проливните дъждове и бурните вълни на плажовете на Созопол

Оказа се, че срещу него има жалба от от юни 2020 година, входирана в Министерството на туризма. В нея се казва, че концесионерът е затапил тръбите за дъждовната вода с торби с пясък, за да си запази целостта на плажа. В следствие на това при всеки дъжд дворовете и избите на хората в съседство се наводняват.

По това време министър на туризма все още е Николина Ангелкова, срещу която целият бранш бе настръхнал заради това, че поставяше на първо място интересите точно на концесионерите на плажове. Съответно мерки срещу безобразията в Созопол не са били предприети.

Силното налягане на водата при последните дъждове е изтикало торбите с пясък, които и сега се виждат в издълбания кратер на плажа Харманите.

Междувременно концесионерът бе глобен за неправомерно вдигане на изкуствени пясъчни диги на Централния плаж. Точно те са допринесли за разрушенията там.

Щетите на плажовете в Созопол са в следствие на човешка намеса

"По отношение на предявените претенции от страна на концесионера, държавата е дала указания за целогодишно застраховане. Това, което проверката установява е, че концесионерът се е застраховал само за месеците през сезона, така че той е имал такава възможност да застрахова своите обекти. Аз считам, че проверката, която съм разпоредила, ще даде ясна представа за картината, а именно каква част от плажа е отнета, защото вие виждате че това са природни явления, като тя започва от днес", коментира днес в Бургас вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Марияна Николова разпореди спешна проверка на плажовете в Созопол

Вторият етап на проверката ще започне в началото на май. Очаква се до началото на юни пясъчната ивица в Созопол да бъде възстановена по естествен начин, без да се налага намесата на човека. Още повече, подобно бедствие е имало и през 2018 г. и то не се отразило на общата площ на двата плажа.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки