Щетите на плажовете в Созопол са в следствие на човешка намеса


Щетите на плажовете в Созопол са в следствие на човешка намеса
15 Януари 2021, Петък


Не може пясъчна дига да опази пясъка и плажа, категорични са местните жители

Автор: Десант

Част от подпорната стена, която разделя плажната ивица от морската градина на Созопол, рухна след проливните дъждове. Пред бТВ природозащитници обясниха, че пясъчните диги не помагат, а са предпоставка за пропадане на каменната ограда.

„Дигата, която е изградена, пречи, а не помага, тъй като възпрепятства изливането на дъждовната вода по естествен път. Образува се малко блато. Това е предпоставка за пропадане на цялата стена. Концесионерът да спре да говори глупости! Дигата няма как да помогне в случая“, казват местните жители.

Стената на плажа е разрушена от проливните дъждове. Подкопаване от дъждовна вода. Тя е стара. От министерствата на туризма и на околната среда и водите изразиха становище, че е задължение на концесионера да бъде поддържана. Ние можем да му помогнем“, коментира пък кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Последният път, когато бях на централният плаж, показахме изграждането с багер посред нощ на пясъчни диги, каза репортерът Лора Стаматис.

„Министерството на туризма впоследствие наложи неустойка на концесионера в размер на 7000 лева за извършено нарушение. Според концесионера именно липсата на подобно съоръжение е причина този и съседния плаж Харманите да приличат на лунен пейзаж. Два дни след проливните дъждове не се виждат съществени щети на самия пясък“, добави тя.

„Аз не виждам нищо по-различно от състоянието на плажа в сравнение с предни години. Територията на плажа дори се е увеличила. Нито вчера, нито оня ден е имало морски бури, които да са по-различни от тези, които са характерни за сезона“, заяви Янакиев.

Много големи количества дъжд се изляха на територията на Община Созопол и неслучайно в село Равадиново бе обявено бедствено положение, добави той.

В съобщение, разпратено до медиите, концесионерът на централния плаж казва, че това бедствие, което е разрушило ивиците, е нямало да има такива последствия, ако е имало предпазни пясъчни диги. Той потърсил съдействие от институциите, за да вкара техника на пясъка за отстраняване на щетите.

„До мен не е стигало писмо с искане от концесионера за вкарване на техника по време на тези три дни, в които имаше валежи. Ще проверя при колегите от администрацията. От друга страна обаче не виждам като вкараш багер на плажа как ще спреш дъжда, каза пък кметът на Созопол.

Относно плаж „Харманите“ и сигналите от местния концесионер, че водата от дъждовете е отнесла пясъка, той коментира, че задържалата се вода върху плажа е част от водосбора.

„Когато говорим за дъждовна канализация, хората знаят, че се зауства в повърхностни водоизточници, т.е. в такъв, какъвто е и морето. Известно е, че когато придойдат дъждовни води, винаги се получава водосбор, който по естествен път трябва да се отича в морето. Това не е нещо необичайно. Когато са се раздавали концесиите, е трябвало министерството да е честно към концесионерите и да им се казват рисковете при наемане на плажовете“, заяви Янакиев.

„Не може пясъчна дига да опази пясъка и плажа. Водата си слиза от Хаджи дере, както каза кмета“, каза пък Петър Паунов, който има обект в близост до плаж „Харманите“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки