Хулител на Хайтов заплаши „Десант" със съд


Хулител на Хайтов заплаши „Десант" със съд
17 Септември 2019, Вторник


Бивш директор на издателството „Христо Г.Данов” развенчава една клевета 

Автор: Десант

Преди броени дни, по повод 100-годишнината от рождението на големия наш писател Николай Хайтов публикувахме статията на уважавания наш сътрудник Борис Цветанов „Недостоверната и наивна клевета срещу Хайтов – време е за часа на истината".

В нея авторът посочва, че Петър Величков, който се включва в хора на твърдящите, че Хайтов бил откраднал ръкописа на романа „Левски” от Яна Язова. Величков многократно обяснява, че известният библиофил Тодор Боров му бил казал, че видял през 1984 г. в пловдивското издателството „Христо Г.Данов” депозиран  романа  на Хайтов за Левски. Величков твърди, че след години бил проверявал в архива на издателството, но романът бил „изтеглен от архива и всичко около него – документи, рецензии изчезнали…”

Статията на Борис Цветанов бе отпечатана и на страниците на в. „Нова зора". От редакцията на вестника по този повод се свързали с бившия директор на „Христо Г.Данов" - поета Петър Анастасов, който категорично заявява пред медията, че е абсолютно невъзможно в издателството да бъде депозиран ръкопис, без с това да е запознат директорът му. А той не знае нищо за такъв ръкопис, какъвто, ако съществуваше, щеше да бъде „ знаменателно събитие". Всякакви други твърдения Анастасов определя като „инсинуации и клевети"!



Междувременно в редакционната поща на „Десант" получихме имейл от въпросния Петър Величков, в което с ултимативен тон господинът ни „известява", че, ако публикацията на Борис Цветанов не бъде свалена от сайта ни, „ще заведа гражданско дело срещу автора и desant (като публикатор) за нанесени ми морални вреди" (?!).

Ни ред за това с какво точно не е съгласен, ни аргумент, с който да защити твърденията си...

Няма и нужда. Защото разследването на „Нова зора" е категорично - ръкопис на Хайтов за роман за Левски няма и не е имало. Писателят написва единствено няколко публицистични книги с проучванията му около гроба на Апостола. Май е излишно да продължаваме с коментарите...


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки