Ще ограничат достъпа на туристите до Седемте рилски езера


Ще ограничат достъпа на туристите до Седемте рилски езера
Снимка: Уикипедия
20 Февруари 2019, Сряда


Нова модерна техника пък ще помага в борбата с бракониерите

Автор: Десант

Достъпът на туристи до Седемте рилски езера да бъде ограничен. Това предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., съобщи БНТ.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки. Туристите обаче използват около двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова любителите на планината ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

Седемте рилски езера – раят на земята, който бавно погубваме

„Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата", зарече се в ефира на националната телевизия директорът на Национален парк "Рила".Кирил Андонов. 

Предвижда се и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен. Тя ще локализира мястото, от където произлиза изстрелът. .

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

"Специализирано оборудване, радиоуправляема техника, ще бъдат обучени служители по тази дейност доставка на моторни превозни средства, с които много бързо да се достигне до пожара", каза д-р Стефан Кирилов от Национален парк "Рила".

Ще бъдат взети мерки и срещу вредителите, тъй като в последно време се увеличава броят на съхнещите гори в планината, при което са засегнати и стогодишни дървесни видове.


В категории: Новини , Природа , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки