Защо обирджиите в Роженския манастир не откриха златно имане


Защо обирджиите в Роженския манастир не откриха златно имане
24 Септември 2018, Понеделник


Парите от аферата "Мис Стоун", които са търсили, са използвани до последния грош от македонските войводи за закупуване на оръжие още в началото на миналия век

Автор: Десант

В медиите се появи информация, че обирджиите, нахлули в Роженския манастир във вечерта на 18 септември, са търсили пари от откупа взет по аферата „Мис Стоун“.

Твърди се, че според стара легенда в светата обител има скрито съкровище, което представлява всъщност част от сумата за освобождаването на протестантската мисионерка.

Аферата „Мис Стоун“ е свързана с отвличането на мисионерката Елън Стоун и нейната придружителка българката Катерина Цилка, чието особено име идва от фамилията на албанския й съпруг.  То е извършено от ВМОРО с цел получаване на откуп, който да се използва за целите на организацията.

Самото отвличане става през късното лято на 1901 г., а мис Стоун и нейната спътница са освободени на 2 февруари 1902 г. след изплащането на откупа в размер на 14 500 турски лири. Основни действащи лица са революционерите Яне Сандански, Христо Чернопеев, Кръстьо Асенов и Сава Михайлов.

В "Десант" преди години публикувахме малко известни подробности за това как македонски войводи разиграват турски полицаи и американски детективи. Припомнихме и един епизод, показващ морала на четниците. Яне Сандански не взема дори и грош за себе си, предлага по две лири възнаграждение на участниците, никой не взема нищо.

Парите от аферата са употребени за закупуване на оръжие, но очевидно вандалите, поругали Роженската света обител, не са били наясно с историята, за да тръгнат да търсят несъществуващо имане. Вече има повдигнати обвинения срещу четирима души, сред които и един адвокат от Сандански.

Може да прочетете цялата история в "Аферата „Мис Стоун” и златните куршуми".


В категории: Войни за освобождение , История , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки