Аферата „Мис Стоун” и златните куршуми


Аферата „Мис Стоун” и златните куршуми
Пощенска картичка с отвлечените мис Стоун и Катерина Цилка
26 Януари 2019, Събота


Македонски войводи разиграват турски полицаи и американски детективи

Автор: Борис Цветанов

При отвличане най-слабото място е размяната – откупът срещу заложниците.
На този момент залагат американските специалисти, дошли на помощ на турската полиция, за да се справят с „разбойниците", както те наричат дейците на ВМРО, отвлекли на 3 септември 1901 г. американската мисионерка мис Елена Стоун и българката Катерина Цилка, чието особено име идва от фамилията на албанския й съпруг.

„Особни чиновници (по днешному – агенти, командоси) – съобщава българският разузнавач Ангел Шопов до шефа си, а той от своя страна на дейците на ВМРО, – придружават специалния вагон от Цариград до Демир Хисар. От Демир Хисар златото ще се поеме от специална кавалерийска част за Банско, където ще стане размяната на заложничките. В разработката на клопката дейно участие са взели американци".

Ангел Шопов работи под прикритие като търговски представител в Солун и има широки връзки сред турския елит в града. Той изпраща и шифровано писмо до министъра на вътрешните работи Михаил Сарафов, че в Цариград се говори, че „особните чиновници" били в преобладаващо число американци, че всички били въоръжени с пушки „Винчестер" и имали специални патрони със златни куршуми.

Това е почеркът на разправа с хора извън закона от детективи на прочутата в цял свят агенция „Алън Пинкертън". Очертава се кървав край на аферата „Мис Стоун", за която вече говори цял свят.

До министъра на вътрешните работи достига и съобщение от други български агенти в Цариград, че Банско ще бъде тайно блокирано дни преди размяната от 250 въоръжени до зъби турски войници. Ликвидирането на войводите е предопределено, въпреки че американският посланик в Турция Джон Лишман е получил уверение, че няма да има засади и преследване на четниците.

И друго разузнаване влиза в играта – английското. То първо научава за отвличането.
Още същия ден Английското дипломатическо агентство в София е уведомено, че това е дело на „македонските комити” и че Борис Сарафов има пръст в работата". Това е съобщено и в посолството в Цариград. Трябва да отбележим, че „Сикрет сървис” греши и това се дължи, че от дълго време Сарафов е трън в очите на английския шпионаж. Няма по-популярен комита по това време от него и у нас, и в чужбина.

В архива на БТА и досега се пази уникално телеграфно известие – най-краткото в историята на световните телеграфни агенции, което гласи: „Борис Сарафов пристигна". Три думи, говорещи повече от три доклада.

Михаил Сарафов уведомява ВМРО за готвената клопка. Смята, че е редно войводите да свият знамената. Вместо това Яне Сандански, Христо Чернопеев  и Кръстю Асенов се решават на безпрецедентна акция – под носа на „особните чиновници” и безпогрешните им „винчестери” не само да вземат златото, но и да го подменят с олово без да оставят следи и да се измъкнат, създавайки впечатление, че са се отказали от размяната.
 
В отвличането взимат участие не само споменатите вече, но още и Димитър Тодев, дал идеята, както и Йонко Вапцаров, Димитър Инев, Димитър Кьосето, Димитър Дърводелски.

Четата е преследвана както от турци, така и от върховисти. Води се и дипломатическа битка. Генералният консул на САЩ в Цариград и дипломатическият агент в София Чарлз Дикенсън постоянно се месят във вътрешните работи на княжеството. Стига се до предложението на Дикенсън до Вашингтон да се прати ескадра в българските води. Пет месеца се водят безплодни преговори, а през това време положението в планините се усложнява – в кучешкия студ на края на годината Катерина Цилка ражда момиченце.

В крайна сметка се стига до приемане от войводите на компромисно решение – да получат 14 500 златни лири, вместо исканите 25 000. Сумата е фантастична. В днешни измерения покупателната им стойност се равнява на около 4 милиона долара. Пушка „Манлихер” тогава струва 35 лв., с 20 лв. човек може да се храни на обяд и вечеря в приличен ресторант в продължение на месец. Лев струва кило суджук, 5 лв. – цяло агне, 5 лв. е бил и тон дърва.

Пръв в Банско в средата на януари 1902 г. пристига д-р Джон Хаус, шеф на мисията на Американския съвет за чуждестранни мисии в София. Той трябва да подготви почвата за размяната. С парите ще пристигнат и двама членове от комисията за размяна – касиерът от американския Сенат д-р Пийт и главният драгоманин в посолството в Цариград Гарджуло.

Златният керван трябва да пристигне в Банско на 26 януари. Два дни по-рано, пренебрегвайки опасностите, в града влизат Яне, Чернопеев и четникът Спас Михайлов. Те тайно провеждат пространен разговор с д-р Хаус, който остава  очарован от комитите.

При пристигането на златния керван сандъците с монетите са оставени под специална охрана в Общата къща, както наричат в Банско протестантския център. Командирът на войсковата част и кавалеристите се установяват в Тодевия хан. Следва първа среща с парламентьорите. Решено е размяната да стане на 2 февруари.

На 31 януари един от видните банскалии – Костадин Петканчин, съобщава на командира, че вечерта ще има среща в неговия дом на членове на мисията с протестантите от града и околността. Не могат да поканят уважавания командир по причина, че ще има на трапезата свинско и алкохол. А и ще се говори за църковни работи. Но пък банскалии са приготвили специални ястия и подаръци за уважаваните представители на Високата порта.

В полунощ четници подпалват Тодевия хан. В суматохата Гарджуло убеждава охраната да се притече на помощ на гасящите пожара войници.

За кратко време Общата къща е оставена без надзор. В нея влизат Яне, Кръстю Асенов, Йонко Вапцаров и други по-яки четници. Носят 105 кг оловни куршуми. Сандъците внимателно са разтворени. Златото е извадено и на негово място са оставени куршумите. След това пак са запечатани. Комитите оставят златото в дома на уважавания от властта банскалия Грачанов.

Когато охраната се връща в Общата къща веднага оглежда златния товар. За тях сандъците са непокътнати. Пожарът не предизвиква съмнения за умисъл.

На 2 февруари „особните чиновници” напразно стоят в засада. Златните куршуми не влизат в действие.

На 3 февруари властта е уведомена, че размяната се отказва от войводите предвид обстоятелството, че е забелязано силно движение на турски погранични войски.

Керванът потегля обратно. Никой не подозира, че в сандъците вече няма злато.

Малко по-късно Джон Лишман, запознат с голямото изиграване, уведомява Високата порта, че откупът е платен. В това време малката чета и освободените заложници с бебето, носещо името на мисионерката, пристигат в Солун. Разпознати от десетки българи, турци и чуждестранни журналисти, те стават на мига герои на деня.

Накрая не можем да отминем един епизод, показващ морала на четниците. Яне Сандански не взема дори и грош за себе си, предлага по две лири възнаграждение на участниците, никой не взема нищо. Всички пари са използвани за движението.


Борис Сарафов Мисис Цилка и Елена Стоун с бебето Елена Цилка в ръце през май 1902 г.

В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки