Недопустимо: Участници в опит за рекорд на Гинес нагазиха в защитеното езеро Бъбрека


Недопустимо: Участници в опит за рекорд на Гинес нагазиха в защитеното езеро Бъбрека
Снимка: Асен Великов
12 Август 2018, Неделя


Вандалската проява, както и безобразното струпване на джипове по пътя за Седемте рилски езера до сборния пункт опорочиха изявата

Автор: Янко Георгиев

Снимка на танцьори в народни носии, нагазили в езерото Бъбрека, разгневи стотици хора в социалните мрежи. Моментът е запаметен от известния етно-фотограф Асен Великов.

Друг кадър пък, публикуван от Кирил Гроздев във Фейсбук, показва как част от гостите на парка са решили да се придвижат до уреченото място за участие в опита за поставяне на световен рекорд за най-дълго хоро на Седемте рилски езера.

Безобразното струпване на джипове по пътя, отровните им изпарения във въздуха, огромните количества вдигнат прах, както и вандалската проява в защитеното езеро опорочиха изявата вчера.


Снимка: Кирил Гроздев, Фейсбук

Припомняме, че в събота в парк "Рила" се изви най-голямото планинско хоро с носии от 7-те етнографски области у нас. Организаторите от националната инициатива "Нашият дом е България" избраха голямата поляна край петото от Седемте рилски езера - Бъбрека, където да се опитат да поставят рекорда.

Учудваме се, че никой не е обяснил на участниците, че правилата на парк "Рила" строго забраняват "къпането в реките и езерата". Това е така защото планинските езера нямат този капацитет да се самопречистват и всяко замърсяване може да окаже ефект върху екосистемата.

Седемте рилски езера – раят на земята, който бавно погубваме

От години еколози алармират за повишеното влияние на туристите върху екосистемата в Природния парк "Рила", което се отразява особено много върху Рилските езера.


В категории: Новини , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки