Активисти от НФСБ почистиха паметен знак за граничния вал Еркесията


Активисти от НФСБ почистиха паметен знак за граничния вал Еркесията
Снимки: Теодора Иванова и Мариана Лефтерова
03 Април 2018, Вторник


Съоръжението, което съперничи на прословутия Адрианов вал, е изградено от „Спасителя на Европа” – канонизирания за светец български кан Тервел

Автор: Яна Славянска

Граничният вал Еркесията е най-голямото и най-известното защитено землено укрепление на юг от река Дунав в ареала на обширната територия на България през VIII–X век. То е част от системата от укрепени валове, изградени във всички гранични и буферни зони на българската държава, и свързва Черноморското крайбрежие с долината на река Марица.

Следи от пограничния вал, останал ни като безценно наследство от „Спасителя на Европа” – канонизирания за светец български кан Тервел, личат и до днес на места на територията на общините Бургас, Средец, Карнобат, Стралджа, „Тунджа”, Гълъбово и Симеоновград.

Началото му се намира край днешното село Дебелт, където са останките от древния Деултум, където през средните векове минава границата между България и Византия и който играе важна роля в граничните отношения между двете държави. А свършва северно от крепостта Констанция - от река Марица при Симеоновград на север през селата Калугерово и Навъсен.



Край средецкото село Дюлево, по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава, е поставена паметна плоча, увековечаваща рова канал, изграден в началото на ІХ в. от Тервел за защита на границата на Първата българска държава. От 1981 г. досега почти никой не се е грижил за поддръжката й и днес тя е в окаяно състояние.

По инициатива на областния координатор на НФСБ за Бургаска област - Иван Кузманов, тези мемориалният знак бе почистен, а мястото край него бе облагородено. Изградена е и бетонна алея, като има намерение в бъдеще да бъде павиран и пътят до паметника, за да стане той достъпен за посещения.



Това ще даде възможност повече хора да идват тук, за да сведат глава пред паметното дело на големия наш държавник кан Тервел, вдигнал знаменитото гранично съоръжение, което съперничи на прословутия Адрианов вал, превърнат от британците в масово посещавана туристическа атракция.

Общинският съветник от „Национален фронт за спасение на България" Петър Джермов пое ангажимент да внесе докладна записка в местния парламент в Средец за пълно обновяване на паметната плоча, така че монументът да се превърне в място за поклонение и съхраняване на историческата ни памет.


Примерна възстановка на Еркесията в сайта bulgariancastles.com



В категории: Средновековие , Добри Вести , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки