Еркесията – граница между два свята


Еркесията – граница между два свята
Дигитална реставрация на знак, маркиращ старобългарския укрепен вал Еркесията в района на община Тунджа, съществувал до 1998 г. Негов автор е Коста Стоянов
10 Август 2011, Сряда


„И се захвана голямото копаене.
Всеки изминал ден в горите и полята на Диамопол, като се започваше от Дебелтун


Автор: Киро Дженков

 и вървеше на юго-запад към височините Милеони и реката Хебър, се появяваше изкоп с чудовищни размери. Изкоп, който щеше да брани отвоюваните от кесаря земи и твърдини, щеше да погълне море от човешка пот и мъки и щеше да остане във времето.

Този ров, столетия по-късно, когато над българските земи ще легне мрачното османско робство, османлиите щеше да нарекат Еркесия, което на техен език означава земен прорез. Прорез, който сега Тервел правеше между два свята и две култури”.

Откъс от романа „Сюбиги Тервел”, книга първа „Големият прокоп”

С „Големия прокоп” се срещнах в ония далечни години, когато бях дете. Баща ми, Стою Дженков, трябваше да занесе чували жито за посев на свой приятел в село Симеоново, Ямболско. По край това село най-добре личат останките на някогашната българо-византийска граница. Когато стигнахме до потъналите в зеленина брегове, татко се изправи на капрата и посочи с камшика терен, подобен на естествено корито на река.

„Сине, това е Еркесията, някогашна граница между ханство България и голямата ромейска империя, наречена Византия”. Гледката дотолкова ме е впечатлила, че и до ден днешен стои в паметта ми. Запечатан е и оня чудесен разказ, който баща ми разказа за един велик български хан, помогнал на ромейския император да възвърне трона си, а по-късно същият хан спасил целия християнски свят от исляма.

Името Еркесия, дадено от османлиите, което в превод означава „земен прорез”, прорез, разграничил два свята на две мощни култури – единият, светът на езичеството, прелетял с вихрени езди необозримите алтайски степи, другият, светът на християнството, възцарило се векове над Хемския полуостров.

Южната ни граница винаги е била допирна точка със света на Ориента и азиатския свят, с култури, далече различни от европейската. И до ден днешен тя служи като преграда за несвойствени ценности, чужди на европейците и на религии, различни от християнската. 

С двама мои приятели направихме анкета на 100 случайни граждани от различни възрастови групи: „Какво знаете за Еркесията?” Резултатът не ме изненада – само 11 % бяха чували и знаеха за нея.

Трима от тях се случиха от селища, намиращи се покрай окопа, двама бяха завършили история и шестима бяха прочели моите романи, в които най-възможно близко до хрониките, е описана някогашната Еркесия и нейното значение. Сега тя не е географска граница и не служи за нищо. От интерес е единствено за  историци и археолози.

Когато преди време се разходихме с един приятел покрай част от някогашния прокоп, той с изумление възкликна: „... О, Господи! Що за чудовищен ров?! Та какво представлява английския отбранителен вал сравнен с Еркесията – просто вада!”

 Така е, само че британците са реставрирали част от тази „вада” (авторът има предвид „Адриановия вал”, б. р.) и днес като туристическа атракция тя им носи печалби, по-високи от брутния вътрешен продукт на острова. Затова се питам – защо и ние, българите, не последваме примера им?

Нашият бизнес хвърли милиарди левове и превърна черноморското ни крайбрежие в бетонна джунгла. И никой не се сети за такива туристически обект като Еркесията. Предполагам, че една реставрация от 2 км ще струва много по-евтино, отколкото луксозните хотели, и при съвременната строителна техника може да се осъществи за не повече от две години.

Събираме дарения за построяването на божии храмове, което е похвално, за лечение на деца в чужбина – какво по-хуманно от това, за различни развлекателни и музикални прояви – без тях не може. Но защо да не се открие и сметка за дарения за реставрация на този уникален наш Голям прокоп, останал ни като безценно наследство от „Спасителя на Европа” – канонизирания за светец кан Тервел.

Ако направим това, то Еркесията ще ни се отблагодари стократно за вложените финанси и труд, а туристите, дошли от различни краища, ще могат да научат повече за най-старата в Европа държава – България и онова, което тя е дала на света.  


Инж. Мариета Сивкова, зам.-кмет на община Тунджа:
Валът е обявен за паметник на културата, но всъщност го няма

– През 2007 г. Община Тунджа инициира проект за възстановяване на участъка от прабългарския укрепен вал Еркесията, който в голямата си част минава през нейната административна територия. Докъде стигнаха нещата?

– Нашата община има разработена цяла Стратегия за възстановяването и устойчивото развитие на националния паметник на културата Еркесията като туристически обект. Вече имаме одобрен проект по програма за трансгранично сътрудничество, по който предстоят да се извършат само някои дребни доуточнения с МРРБ и ако няма проблем, скоро ще се пристъпи към неговата реализация.

– Какво точно ще бъде направено?

– Засега можем само да маркираме и обозначим трасето, поставяйки информационни табели там, където съществуват видими белези и запазени следи от пограничния вал. Преди години по него бяха поставени знаци със символа на този културен паметник –  щит с копие, но впоследствие всички те бяха изкрадени и сега ние първо ще ги поставим наново и ще обновим подстъпите към тях.

– А кога ще се пристъпи към възстановителни работи?

– Действията ни в тази насока зависят от работата на историческия музей. Те трябва да се предшестват от съответните предварителни теренни проучвания, следствие на които археолозите трябва да кажат категорично, че това е валът, и чак тогава ще можем да пристъпим към възстановяването му.

Специфичното при този обект е, че Еркесията е обявена за паметник на културата, но на практика я няма, защото не е установена от археолозите. Така да се каже, не е посочена още по законов ред, въпреки че и от самолет се вижда.

Засега специалистите от музея все още чакат финансиране за това. Съобразно Стратегията на общината се предвижда в бъдещия посетителски център, който ще бъде изграден на Бакаджика, една от залите да представя планове, карти и възстановки на този уникален за страната ни паметник.


Историческа справка
Еркесията (тюр. Земен прорез, гръц. Големият окоп) е най-голямото и най-известното защитено землено укрепление на юг от река Дунав в ареала на обширната територия на България през VIII–X век. То е част от системата от укрепени валове, изградени във всички гранични и буферни зони на българската държава.

Валът е добре известен на повечето хронисти през средните векове, тъй като е представлявал охраняемата граница на България с Източната Римска империя. През нея са се осъществявали  търговските и културните връзки с Византия чак до XIV век.

Съоръжението, подобно на Великата китайска стена, се вижда и от Космоса и днес, свързвайки с мащабните си очертания (макар и поизгубени на някои места)  Черноморското крайбрежие с долината на река Марица, обединява българските общини  Бургас, Средец, Карнобат, Стралджа, „Тунджа”, Гълъбово и Симеоновград.

По данни от сайта erkesia.geopan.org


Изглед към запазените останки от пограничното съоръжение

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки