Акад. Дмитрий Лихачов: Вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации


Акад. Дмитрий Лихачов: Вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации
12 Март 2018, Понеделник


Нека не забравяме, че първата руска светица е... внучката на нашия княз Борис Покръстител

Автор: Огнян Стамболиев

Руснаците и досега затаяват ролята и значението на българите в тяхното покръстване и създаване на литературата им. Те се опитаха дори да присвоят кирилицата като своя азбука. Да порусят и „княжната от Плиска”, както и внучката на нашия княз Борис Покръстителя и племенница на цар Симеон Елена (Олена, Олга), съпруга на варяжкия княз Игор, положил основите на Киевската Рус. След ранната му смърт „българинята” 40 години е управлявала младото княжество с желязна ръка, с камшик е вкарвала в реката мужиците, за да бъдат покръстени.

Олга е имала големи заслуги в началното покръстване на русите, заради което е канонизирана за първа тяхна светица. В студения север тя е основала градовете крепости на православието Псков (Плисков), Переяславл (Преслав) и Рилск, на името на нашия светец и всенароден покровител Йоан Рилски.

Руският академик Дмитрий Лихачов (1906- 1999), чиито изследвания засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“, много добре е знаел как точно стоят нещата. И затова той отбелязва:

„Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България - за своя литературен език, за началото на руската литература и за ония забележителни идеи, които са били провъзгласени през Симеоновия век – общочовешките идеи…

Църковнославянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно – чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности.

България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.”

Акад. Лихачов признава:

„Вие (българите) сте най-древната от съществуващите днес културни нации, и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т. н., но България остана като голяма отломка. И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първа от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето…”


В категории: Новини , Коментари

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Джурджев
23.05.2023 17:09:31
0
0
Казал го е! Има две видия в ютуб, гледайте ги! Даже се чуди как по завоалирано да го каже, но го казва все пак, с най-красивите думи! Като се има предвид и времето , в което го е казал и постът му в Съветската държава! Поклон!!! Да живее България!
5
Николай
19.12.2020 07:08:04
0
0
Ако тези думи на Лихачов са наистина негови, то академикът доста се е объркал. Излиза, че ние сме преди Гърция, Египет, Римската империя, Китай, Индия. Пълни глупости.
4
Величка
17.05.2020 22:51:56
5
1
Възхитена и горда съм от тези слова!
3
Проф. Атанасов Атанас
15.05.2020 21:11:09
3
1
Най-сетне едно признание за нашият народ от своя приятелски руски народ, чрез думите на този голям учен
2
Radi Radev
29.12.2019 14:04:43
7
1
Zatova e zalegnalo v programata na zapada da ni zatriat vsia4eski kato nacia i identi4nos da niamame istoria i pamet
1
Мариана
20.12.2019 23:29:38
6
2
Прочетох, набързо, няколко ”коментарчета”, на тема ИВ А Н РИЛСКИ, ОЛГА и прочие подробности около роднинските им връзки...
Човечета, не настръхва ли кожата ви докато.четете ДУМИТЕ н а един от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ УМОВЕ, НАШИ СЪВРЕМЕННИЦИ, ПОЗНАВАЩ ИСТОРИЯТА И ЗНАЧИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ И НА БЪЛГАРЩИНАТА ЗА КУЛТУРНОТО РАЗВИТИЕ НА ТОЗИ СВЯТ?!...
Буболечета, поне мъничко неудобство не изпитахте ли, та да замълчите с наведена глава пред великото дело на НАШИТЕ.ПРЕДЦИ?!...

Божичко, нищо няма да се получи.от нас и това си е!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки