Как княгиня Олга отмъсти на дивляните


Как княгиня Олга отмъсти на дивляните
Икона с изображение на св. Олга
11 Юли 2019, Четвъртък




Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

На 11 юли почитаме паметта на света равноапостолна княгиня Олга - българката, покръстила целия руски народ. Припомняме един интересен и малко известен епизод от нейното житие-битие.

През Х в. Елена – дъщеря на Владимир-Расате и внучка на княз Борис І, се омъжва за владетеля на Киевска Рус княз Игор І и приема името Олга.

През 945 г. князът тръгва да събира данъци от подвластното му племе дивляни. В един от техните градове му е устроена засада и той е убит. Княгиня Олга се заклева да отмъсти жестоко за гибелта на своя обичан съпруг. Скоро й се удава удобен случай.

Князът на дивляните Мал, който е бил васал на Игор І, иска да се ожени за неговата вдовица, та освен да се освободи от васалството си, да стане владетел на руси и дивляни. Затова изпраща с лодки по Днепър личната си стража, наброяваща 500 души, предвождана от негов братовчед.

Пратениците са посрещнати на брега на реката лично от княгиня Олга, която им казва, че в знак на уважение лодките, заедно с хората в тях ще бъдат пренесени на ръце от нейните войници до замъка. Малко преди да стигнат до него обаче, хвърлят лодките и стражата на княз Мал в изкопания голям ров, като ги заравят живи.

Олга съобщава с писмо на дивлянския княз, че приема неговото предложение и Мал изпраща 2000 души, които носят богати дарове и водят 300 телета, за да бъдат приготвени ястията за сватбарите.

На изморените от дългия път пратеници предлагат да се освежат в баните, които представляват дървени постройки. Когато влизат в тях, войниците на Олга залостват вратите отвън и ги запалват. Всички изгарят в пожара. Княгинята съобщава на Мал, че неговите хора са умрели, защото по неизвестни причини се е запалил станът им, та да изпрати хора, които да вземат тленните им останки и да ги погребат по техния обичай в родните им земи.

Пристигат 5000 дивляни с лодки. Олга ги кани на гощавка, на която ги напиват и започват да ги избиват. Самата княгиня с меч безпощадно сече представителите на  омразното й племе, като заповядва никой да не бъде пощаден. Все пак някои успяват да се спасят и стигат до Искоростен, главния град на дивляните, където съобщават на княз Мал за коварството на Олга.

Той започва да събира войници, с които да нападне и превземе Киев. Княгинята обаче го изпреварва. Тя лично предвожда воините си, които достигат до Искоростен. Но щурмът за неговото превземане се оказва неуспешен. Тогава тя предлага да се сключи мир и да признае назависимостта на дивляните, но ако от всяка къща й дадат по няколко гълъба, които жителите отглеждат като домашни. Те имат по цели ята и затова се съгласяват.

Ала на Олга не й трябват гълъбите – тя е замислила нещо друго. През нощта за краката им привързват горещи въглени, пускат ги обратно на свобода и завръщайки се по домовете си, те подпалват къщите и целият Искоростен е обхвана в пламъци. Голяма част от жителите му и войниците загиват в пожара. Част от оцелелите са избити, а други са поробени.
Княз Мал е заловен, окован и отведен в Киев, където е затворен в подземието на замъка. Според една версия умира сломен от нарушеното му достойнство, според друга – сам слага край на живота си.

Украинците  смятат, че дивляните са част от тяхната народност и затова почитат княз Мал като национален герой. В град Коростен, както сега се казва някогашният Искоростен, е издигнат негов внушителен  паметник. Според тях и княгиня Олга е украинска владетелка. На нея също е вдигнат паметник в Киев, който е разрушен през 1929 г. и е възстановен през 1998 г.

В Украйна живеят над 300 хиляди души с български произход. Много от тях знаят, че княгиня Олга също е българка. Тя е поставила началото на християнизацията на русите, лично е ходила в Константинопол и там е приела християнската вяра, която започва да разпространява в Киевска Рус.
Покръстването  на русите обаче става едва при нейния внук Владимир. Тогава той, също както прабългарския си дядо Борис І, избива знатни родове, които не искат да се разделят с езичничеството.

Княгиня Олга умира през 969 г., а през 1547 г. е канонизирана за светица. 

И накрая един крайно интересен факт. Известно е, че русите са първите заселници на Аляска. В началото на XIX в. тази територия става част от руската държава, но през 1867 г. император Александър ІІ я продава на американците за 7,2 млн. долара. През 2009 г. в околностите на градчето Аниак са открити останки от православна черква, която се е наричала „Св. Олга“.


В категории: Новини , История

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
of shore refer mediator posre
06.08.2015 12:16:56
0
1
ami taj kato ne se znae koj e po priemliv za moite interesi i simpatii i za balgarskite interesi i simpatii knjas mal ,mal po latinski e knjas mashki ,ili knjas femal knjas shenski ili knjaginja olga ot volga to predlagam da se prodade tasi istoria na istorizite targovzi koito da ja prodadat s naddavane i az da polusha djal peshalbi % i ot tesi koito shetat tova inashe shte im pratja prinz mali ot bali kojto obisha magari
1
opinion of shore privat trade
06.08.2015 05:46:58
0
1
ami kato gledate savetski i ruski filmi na istorisheski temi moshe da vidite i filma ,,,ILIA MUROMEZ,,, v kojto v dvuboj s bashta si gi pobeshdavazaedno sas staromodnite mu rasbirania i pomaga na rusia za nov pat .reformatorite v bivshia savetski sajus sa podobni na ,,,ILIA MUROMEZ ,,,
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки