Как помага червеното вино за... опазването на природата


Как помага червеното вино за... опазването на природата
11 Февруари 2018, Неделя


И защо булките вместо да носят букет, трябва да свиват.... оригами на рис

Автор: Яна Славянска

Една от най-кресливите така наречени природозащитни организации, включващи се активно в протестите уж в защита на Пирин, е WWF, която е част от коалицията от НПО-та „За да остане природа в България“.

Именно оттам ни проглушиха ушите, че Леонардо ди Каприо бил подкрепял кампанията на организацията, имаща за цел да „алармира премиера Борисов за опасностите от разширяването на ски зоната в Банско“. Всъщност не лично холивудската звезда, а неговата фондация DiCaprio Foundation бе споделила в „Туитър“ кампанията на WWF. Но от тази муха „зелените“ надуха огромен слон, така да се каже.

Крушка си има опашка – WWF е една от организациите, която получава щедро финансиране от фондацията на актьора. И която раздава плюшени панди на тези, от които успее да изкрънка някой лев като дарение.

Като стана дума за дарение, въпросните „природозащитници“ разиват мащабен бизнес, захранван от наивната всеотдайност на най-обикновените любители на природата.

Организацията поддържа активно онлайн магазин, обявявайки, че покупките в него допринасят за опазване на дивата природа.

В интернет платформата усилено се продават тениски, шалчета, чанти, чаши и плюшени панди – това животно олицетворява логото на WWF. Освен него, в плюшен вариант се предлагат и тигърчета, слончета, шимпанзета, рисове, бели мечки и сови.

В последните дни тези артикули се рекламират в социалните мрежи като „подаръци за св. Валентин“. „Тениска за любим човек и дарение за природата - бъдете оригинални на 14 февруари“, гласи рекламният слоган.

Покрай всичко това в онлайн магазина се търгува и червено вино от колекционерска серия. Само за 29,90 лева бутилката!

От организацията твърдят: „Ние го опитахме и се уверихме в превъзходното му качество. Затова зарадвайте приятелите си, а защо не и вас самите… Всеки може да се поглези по празниците, а удоволствието е дори по-голямо, когато знаете, че, докато се наслаждавате на този еликсир, помагате за опазването на горите и реките в България”.

Ехей, друго си е да вдигаш чашите с мисълта, че всяка твоя глътка отива „в защита на застрашени животински видове, вековни гори, реките и техните обитатели“. За такава кауза си струва да се отрежеш до несвяст, докато паднеш под масата! Благородно е някак си...

Но от WWF не мислят само за любителите на наздравиците. Те виждат във всеки тържествен повод стръв за лековерните си жертви. Дори в такъв мил и съкровен момент като сватбения ден „зелените“ пипала на организацията стискат младоженците за гушата и напътстват да помолят гостите си да не купуват цветя за булката.

„Убедете ги да съберат парите за букети и да ги дарят за спасяване на вековните гори” - директивно нареждат еколозите. И за утешение на облечените в бяло невести, които ще останат без китки на венчавката си, обещават „в знак на признателност за благородния жест“ да компенсират разочарованата новобрачна двойка със... „сертификат за дарение с карта на вековните гори у нас, занимателно оригами на рис и подарък изненада“!

И това обаче се вижда малко на вездесъщите „природозащитници“, та са измислили още как да измъкнат и жълтите стотинки от джоба на доверчивите си последователи. Евтините монетки също можели „да послужат за опазване на ценната българска природа“.

За да не се чудят ентусиастите как ще стане тази работа, от WWF услужливо и подробно описват ноу хауто: „Направете си касичка и започнете да я пълните с монети. Буркан, кутия, кен, каквото си харесате. Непременно включете и децата в изработването, а защо не и в пълненето. Направете ѝ украса и се похвалете на приятелите си. Може дори да си направите домашно ателие за касички и да организирате конкурс за най-оригинална касичка“.

Финалът е очаквано императивен: „Дарете събраните пари за опазването на българската природа“!

Естествено, хич няма лошо да се подпомага опазването на българската природа. И в тази насока действат купища програми с европейско финансиране, средства за целта се отделят и от бюджета. С широка ръка милиони ръсят и щедри фондации – като тази на Лео ди Каприо...

Самата WWF е печелила не един и два проекта. Така например от 2012 до 2105 г. нейните поделения в Австрия, България и Румъния изпълняваха съвместен европроект за намаляване на прекомерния риболов на дунавските есетрови риби, който бе на стойност близо милион и половина лева.

На 1 септември 2013 г. WWF пък започва работа по проекта „Свободни риби“ (каквото и да значи това), който е с продължителност четири години, а финансирането му е по програма LIFE на Европейския съюз, като е подпомаган финансово и от Кока-Кола.

Така че да дрънкаш на тънката струна „да спасим Пирин“ или вековните гори и изобщо каквото там природно ти дойде наум, и да баламосваш природолюбителите да ти даряват мило и драго, за да си пълниш касата, като ги залъгваш с плюшени панди и „марково“ вино, не си е баш читава работа.

Наздраве на лапнишараните!


В категории: Новини , Коментари

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
§
11.02.2018 15:46:35
1
0
може и по-интересни неща да слагате. или поне слагахте.
2
!
11.02.2018 15:45:10
0
0
И т. нар. финансови пазари... също доказват/доказаха... мъртвият език!...
(иначе снимката е много красива. Дано да е зад прозореца на някоя хижа, хотел? развитие на зависимости, обсесия... към мъртъв език? и туризъм... или ваучери за ваканция?)

Прочетох и за някакви риби.... проект. Мисля, че проектите, които се "вкарват" в България... не зная по какви линии и как минават...понеже шариме и по чуждестранни сайтове, по проекти....Но Езикът на проектите, програмата, отчетите... са съвсем различни. Не се нарушават правилата и смисъла на езика. Рекламата, дори и когато има елемент на реклама не подлежи на превод дума по дума. На български няма никакъв смисъл. Толкова хора с чужди езици, не знам каква езикова мрежа.... Дори за западни езици, проект, вкл. и като рекламно послание или с елементи, значи реклама от един език на друг... са непреведими нещата! Не подлежащи на превод реклами/подвидове реклами. Те си го знаят е и не работят по този начин. Просто някой промива по този начин мозъците на българския народ!!!! Може да сте се заразили от мъртвия език. ваши вестници и читатели. от мене толкоз.
1
?
11.02.2018 13:29:03
0
0
Използвам просто да кажа, понеже няма да чета всичко. (пиша да кажа друго) за това - какви са международните НПО .... към ЮНЕСКО ли са...Може би трябва да се селектират нещата... Ако ЮНЕСКО ... се развива...???? не се следи, критикува... В България - се явяват някакви работодатели...От тази гл. точка.... как пък не се събраха средства за нормални анализи?
Връщам се на това, което се натрапва, натрупва... с всичките възмущения, анти-позиция, реакции на хората. Общественото мнение - ясно изразено. Не на агентите... по форумите. Така или иначе, за всички...всичко това се превръща в Мъртъв Език, мъртви думи. Нито емоционални, нито смислови, нито смислово-емоционални връзки... или Отрицателни. Или само това се преследва. Търси. Има-Няма смисъл - да бъде Контра-реакцията. Вкл. Образната пропаганда, образният текст, без-със идея и т.н. до безкрайност....Но това е мъртъв език! Репресията срещу живата дума, живият език... , мисъл....В този смисъл, може би езикът трябва да стигне до някаква степен на живот, за да се превърне в Жива Мисъл. Може и така да се разгледа...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки