Внос на родолюбие: Как американски милионер реши да спасява исторически сгради в Търново


Внос на родолюбие: Как американски милионер реши да спасява исторически сгради в Търново
Снимка: в. "Борба"
07 Август 2017, Понеделник


Едмънд Бек, който е и ветеран от войната във Виетнам, стана известен в старопрестолния град още преди 7 години, когато купи и спаси хан „Хаджи Николи“ на „Самоводската чаршия“. Сега той е готов да стори същото и с „Къщата с маймунката“

Автор: Светлана Николова

За Едмънд Бек сме разказвали подробно в Десант, още от времето, когато реши да купи и спаси от разруха някогашния хан на богатия местен търговец и дарител Никола Минчев (Хаджи Николи), строен от легендарния майстор Кольо Фичето.

Филантроп от САЩ спаси хана „Хаджи Николи”

Тези дни стана ясно, че тексасткия мултимилионер, който е и ветеран от войната във Виетнам, е готов да откупи и „Къщата с маймунката“, която сама по себе си има невероятна история, която можете да научите тук:

Мистериите и метаморфозите на Къщата с маймунката в Търново

Така откупените и спасени от американеца сгради в старата столица на България стават общо четири на брой.



Едмънд Бек бе на посещение във Велико Търново в края на миналата седмица и запозна кмета Даниел Панов с предстоящите си инвестиционни намерения, съобщава вестник „Борба“.

Медията припомня, че тексасецът вече притежава хана на Хаджи Николи на Самоводската чаршия и го реновира изцяло, запазвайки автентичността му.



Той е закупил и прочутия в миналото „Йонов хан“ в началото на ул. „Опълченска“, както и намиращият се в съседство бивш хотел „Царъ Борисъ“, който малко след Освобождението журналист от „Нешънъл джиографик“ нарича „Българският Уолдорф Астория“.

В момента с негови инвестиции се прави къща за гости на ул. „Стефан Стамболов“, а сградата доскоро се саморазрушаваше. Пред екип на „Борба“ г-н Бек е декларирал и намерението си да закупи от държавата ненужната й сграда на Старата поща на Самоводска чаршия и да я реставрира и спаси.

Имам уверението на местната власт, че ще ми съдействат и за закупуване на пустеещите земи пред хотел „Царъ Борисъ“, за да ги превърна в градина. В момента са неизползваеми. За жалост, доста неща в България се случват бавно и някои институции са доста мудни. Ето например за една година аз строя и откривам почти 25-етажен хотел в Сан Антонио, а тук вече трета година не мога да получа одобрение от Министерството на културата, за да оправя хотела, който е застрашен от самосрутване. Законите в Америка и тук в България са идентични, но просто там администрацията работи по-качествено“, разкрива част от проблемите си Бек.

„Готов съм да откупя от Съюза на учените шедьовъра на Колю Фичето „Къщата с маймунката“ и да я даря на община Велико Търново. Смятам, че кметството ще е добър стопанин и сградата ще се използва за културни събития и представителни нужди“, казва американският инвеститор.

Неотдавна Общински съвет-Велико Търново одобри общината да купи за 120 000 лева емблематичната сграда, но в последния момент от съюза поискаха повече пари и се отказаха от договорената предварително сума. От съюза нямат финансова възможност да инвестират в сградата, а чрез откупуването и дарението й тя ще попадне при добри стопани и няма да се променя статутът й, убеден е г-н Бек.

Един от най-известните местни ханове в миналото, който се намира в края на Велико Търново в посока изхода за Русе на ул. „Опълченска“, ще бъде реставриран. Наскоро сградата е закупена от Едмънд Бек за 100 000 лв., а в плановете на инвеститора е да я реставрира и превърне в тризвезден хотел с 20 стаи и панорамна тераса на покрива с вълшебна гледка към Трапезица, Царевец и Момина крепост.

Инвестицията ще е около 2 млн. лв. Чрез хана и намиращия се в съседство хотел „Царъ Борисъ“, който също ще бъде реставриран, американският мултимилионер се надява да даде тласък за обновление на останалите старинни сгради по улица „Опълченска“, които са доста занемарени.


В категории: Новини , Общини , Българските родове , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки