Преди години: Конна полиция разгонва демонстрация в София против Ньойския договор


Преди години: Конна полиция разгонва демонстрация в София против Ньойския договор
Снимки: stara-sofia.blogspot.com
27 Ноември 2019, Сряда


Демонстрантите изпратили резолюция до Обществото на народите

Автор: Дина Харизанова

В деня, в който отбелязваме 100-годишнината от Ньойския диктат, от интернет блога „Стара София" публикуваха във фейсбук страницата си снимка, на която се вижда как през 1938 г. конна полиция разгонва демонстрация в София против гибелния Ньойски договор.

По традиция всяка година на 27 ноември в някогашна София се е организирал голям протест срещу клаузите на престъпния Ньойски договор. В архива на „Стара София" има снимки и от демонстрациите, проведени през 1933 г., в които се включват хиляди студенти, представители на патриотични организации, българи от Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини. Тогава също се стига до инциденти и открити сблъсъци с конната стража.През 1933 г. вестник „Македония" отбелязва: „Вчера във всички по-големи градове в страната е била проведена успешно акцията срещу Ньойиския договор. В София протестната акция бе проведена днес, в самия ден на подписването на договора от Ньойи.

По инициативата на всебългарския съюз „Отец Паисий" и на студентския съюз се състоя многохилядно събрание в театър „Роял". Салонът бе буквално препълнен от народ. Вън на улицата остана грамадно множество.

Събранието се откри от секретаря на акционния комитет г. Н. Паяков, който последователно даде думата на г. г. Н. Коларов — представител на македонската младежка организация, на А. Станков — представител на младежите тракийци, на Г. Бончев - представител на младежите добруджанци, на Асен Ценов — представител на младежите западнопокрайнци и на Ив. Дочев — от националните легиони. Последен произнесе аргументирана реч  г. проф. Генов. Всички речи, вдъхновени и силни, бяха бурно акламирани.

Накрай бе гласувана резолюцията, която още днес ще бъде изпратена телеграфнчески до О. Н. (Общество на народите - международна организация, съществувала между Първата и Втората световна война,  предшественик на ООН, б.р.)".


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки