Дефицитът в БДЖ: Не достигат 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси


Дефицитът в БДЖ: Не достигат 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси
Снимка: БНР
09 Октомври 2019, Сряда


За ремонт на подвижния жп състав досега през тази година са усвоени 30 милиона

Автор: Десант

„Ръководството на БДЖ се фокусира върху подобряване на управлението на компанията и върху намаляване на разходите, както и върху предоставяне на по-качествена услуга на клиентите“. Това заяви Григорий Григоров, председател на Съвета на директорите на холдинг БДЖ, на среща с машинисти в „Локомотивно депо“ - София.

Тя се състоя по покана на локомотивните машинисти и на нея бяха поставени проблеми с недобрите условия на труд и на местата за почивка, масовото напускане на машинисти, полагането на извънреден труд, заплащането и качеството на ремонтите на подвижния състав, необходимостта но нови влакове.

„През тази година са напуснали 32-ма машинисти“, съобщи по-късно Александър Александров, цитиран от БНР, който е директор на поделение „Пътнически превози“- София, който потвърди кадровата криза в БДЖ:

„Дружеството за пътнически превози в момента има необходимост от 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси. В момента разполага със 110 локомотива, 310 вагона и 35 мотриси. За тази година разполагаме с 40 милиона средства за ремонт. Почти 30 милиона са усвоени, основно за ремонт на вагони. Почти всичко ще бъде усвоено до края на годината. В момента фокусът е върху стартирането на поръчката на ремонт на локомотиви“.

За следващата година е заложено между 2 и 5% увеличение на приходите на пътническите превози.

Целта на срещата беше да се привлече вниманието на всички парламентарни сили към изключително тежкото състояние на железницата, а тези, от които зависят политическите решения, да видят ситуацията на терен и да представят визията си за бъдещето на БДЖ.

Един от поканените беше експертът Марио Нинов, който от години се занимава с проблемите на БДЖ. В предаването „Преди всички“ на Българското национално радио той посочи, че основните притеснения са свързани със състоянието на подвижния състав, ремонтите и изобщо бъдещето на БДЖ:

„Основните неща, които безпокоят хората, са най вече визията за това как ще работи компанията занапред и какво е тяхното бъдеще и работните им места. Хората се безпокоят и от това, че БДЖ е държавна компания и е подписала договор за обществена услуга с държавата и изпълнява този договор, но се получава един парадокс – самата държава някак позволява БДЖ да не изпълнява този договор, като има влошени показатели на подвижния състав и самото БДЖ не може да ги изпълнява.

В последно време се отменят официално влакове, вече няма да има влакове, а автобуси. Колегите машинисти се притесняват дали ще е необходимо да изкарват курсове за C категория, за да карат автобуси“.

По думите му работещите в железниците си задават и въпроси, свързани с пари, но и с управлението на тези пари.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки