Мащабен проект вади от архива уникални кадри, запечатали как бесарабски българи празнуват Великден през 1958 г.


Мащабен проект вади от архива уникални кадри, запечатали как бесарабски българи празнуват Великден през 1958 г.
Снимка: Скрийншот от видео на The Musical Heritage of Budzhak
07 Май 2024, Вторник


Той е посветен на изучаването и възраждането на музикалните и танцови практики на народите от района на Буджака, намиращ се на територията на съвременна Украйна

Автор: Десант

Уникални кадри, запечатали как бесарабските българи са празнували Великден през 1958 г., се вадят за първи път от архива, благодарение на проекта „Музикалното наследство на Буджак“. Той е посветен на изучаването и възраждането на музикалните и танцови практики на народите от района на Буджака, намиращ се на територията на съвременна Украйна.

Селото се намира в най-южните части на Болградски район и географски лежи между градовете Болград и Измаил. На запад от него се намира езерото Ялпуг (Карасулак).



През 1812 г. български преселници основават село Чешмелий или Чешмели. По-късно (до 40-те години на XX век) населеното място носи названието Чешма-Варуита, което означава „Варосана чешма“, от думи „вар“ и „чешма“, т.е. обградено с камък и варосано място. Днешното му название произлиза от украинската дума „криниця“ – кладенец. Населението му е около 4000 души, като преобладаваща част от жителите са българи.

На Великден, след 40-дневни пости, предците на бесарабските българи са обличали най-хубавите си, ярки дрехи, събирали са се в покрайнините на селото и завъртали голямо хоро. 

Едно от тези събития е запечатано като по чудо през 1958 г. в с. Чушмелий* (Криничне), Болградски район, Одеска област на Украйна, по време на съвместната експедиция на Института по история на изкуството, фолклора и етнографията „М. Т. Рилски“ и Българския музикален институт, с ръководители М. Хордийчук и Р. Кацарова-Кукудова. Тогава изследователите са записали общо 16 минути уникална за нашето време кинохроника на български танци, без синхронен звукозапис.

Именно този фрагмент е анонс към големия проект „Музикалното наследство на Буджак“.

От редакцията на „Еврочикаго“ са успели да се свържат с един от организаторите на проекта – украинеца Артьом Целиков. Пред медията той споделя, че след два месеца може да се очаква продължение на историческото им изследване за този регион на Украйна. 

Източник: eurochicago.com


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки