Насипните сладоледи изобилстват от бактерии


Насипните сладоледи изобилстват от бактерии
Снимката е илюстративна
19 Юли 2019, Петък


Проучване на „Активни потребители"  установява наличие на колиформи в 73% и Escherichia сoli в 36% от тях


Автор: Десант

През лятото консумацията на сладолед нараства многократно. Сладоледът в жегите е предпочитано удоволствие за хора от всички възрасти и най-вече за децата. На българският пазар присъстват десетки производители. В летният сезон много от тях откриват павилиони за продажба на насипен сладолед. Този вид ледено удоволствие е най-оборотен и заема значителен дял от търговския оборот.
 
Сладоледът обаче има и друга страна за която малко хора се досещат. Продуктът съдържа концентрирани мазнини, протеини и въглехидрати които са идеална среда за развитието на различни микроорганизми. На теория ниската отрицателна температура при която се съхранява сладоледът би трябвало да спира растежа на бактериите. За съжаление това не е достатъчно.

В летните жеги, в обектите за продажба на насипен сладолед често ниско-температурния режим не се спазва, а постоянното нарушение на елементарни хигиенни правила води до замърсяване с бактерии. Повечето са безобидни, но има и видове които могат да представляват съществен проблем за здравето на хората. От интерес са колиформите, които са общ индикатор за пропуски в хигиената и Escherichia coli. Този вид микробиологични анализи са стандартни и най-често използвани за тестване на храните. Присъствието на E. coli и колиформи е свидетелство за замърсяване на продукта, както и сигнал за повишен риск за наличие и на други, често по-опасни инфекциозни причинители.

В САЩ за последните 10 години се установени 25 епидемии свързани с консумацията на сладолед. Заболелите хора са над 250, а смъртните случаи са 5, включително един причинен от шига токсин продуциращ щам на Escherichia coli. В  България липсва статистика както и каквито и да е било изследвания на хигиената на сладоледите.
           
Затова от „Активни потребители" са се заели да извършат проучване, с което да изследват практиките при продажба на насипен сладолед и равнището на хигиена изразяващо се в наличието на бактерии   колиформи и E. coli.

От 11 търговски обекти в София са закупени от „таен клиент“ общо 11 проби сладолед. Веднага след покупките, без допълнителни манипулации, сладоледите са прехвърлени в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен анализ. 

Проучването с таен клиент е имало за цел да отговори и на няколко въпроса: Персоналът, манипулиращ сладоледа носи ли предпазни ръкавици?;  Има ли всеки вид сладолед в хладилната витрина собствен прибор за разсипване?; Стои ли в хладилната витрина прибора/-те за разсипване на сладоледа?; Има ли индивидуално пакетирани лъжички за сладолед давани на клиента?; Издава ли се касова бележка?

Резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти.

Най-съществени за хигиената въпроси са 2 и 3. От тях се се вижда, че персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а понякога и повече градуса.

При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалният случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект! В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Наблюдението на навиците на персонала показват притеснителна липса на елементарни хигиенни правила. При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите от където това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор.

В микробиологично изследване за колиформи и Ешерихия коли (Escherichia coli) са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli . Сладоледите, замърсени с E. Сoli, съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация!
           
Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване, отбелязват от „Активни потребители". От асоциацията коментират, че основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството.

Тестът на „Активни потребители" показва, че насипните сладоледи са изключително рискова храна през лятото. Нарушаването на хигиенните правила веднага рефлектира в масово замърсяване. Възможно е консумацията на заразени с бактерии сладоледи да е причина за много от установяваните през лятото хранителни разстройства.

Тези факти налагат предприемане на спешни мерки за мониторинг на търговците на сладолед, както и на задължително обучение на персонала в павилионите за продажба, категорични са от „Активни потребители".

Информация за потребителите:

Колиформите са пръчковидни бактерии широко разпространени в почвите и водите. Те от повече от век се използват като санитарен индикатор. Например в течащата и бутилираната питейна вода не трябва да има от тези бактерии. При храните наличието на колиформи означава, че в тях има потенциал да се развиват патогенни бактерии.

Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Присъствието на E. сoli в питейните води е забранено, а при храните има определено максимално допустимо количество. При сладоледите няма наличен Европейски или национален лимит за E. сoli.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки