Ще отиде ли на кино и емблематичният столичен парк „Заимов“


Ще отиде ли на кино и емблематичният столичен парк „Заимов“
Снимка: Сдружение „Кинопамет“
17 Юли 2019, Сряда


Започна безумен градеж от бетон в зелената площ до театрите „Сфумато“ и „София“, алармират от сдружение „Кинопамет“

Автор: Десант

Само преди броени дни най-изненадващо започна нов строеж на офис сграда на територията на един от по чудо запазили се стари паркове в центъра на столицата – любимия на поколения софиянци и гости на града парк „Заимов“, възмущават се от сдружение „Кинопамет“.

Насред зелената площ на ъгъла на бул „Янко Сакъзов“ и бул „Евлоги и Христо Георгиеви“, на броени метри от театър „Сфумато“ и общински театър „София“, вече се лее бетон, монтира се арматура и се строи ударно, така че столичани съвсем скоро ще получат като „подарък“ една чисто нова офис сграда...в самия парк „Заимов“.

На издигнатата вече строителна ограда в парка е монтирана информационна табела с леко абсурден и нелеп текст, който съобщава, че се извършва „реконструкция на съществуваща обществена тоалетна и надстройка за Банков офис, УПИ IV за парк и КОО, кв. №582, район „Оборище“, ъгъла на бул „Янко Сакъзов“ и бул „Евлоги и Христо Георгиеви“, Зона Г13 – юг, промяна по време на строителство – Бистро/Бърза закуска“.

Притеснени от случващото се минувачи така и не могат да разберат от въпросната табела дали в парка се вдига нов банков клон с паркинг към него или всъщност се строи внушително питейно заведение на няколко етажа, но и в двата случая резултатът е „видим“ – налице е брутално навлизане в зелените площи на строителна техника и видимо „орязване“, сериозно редуциране на територията на славния някога парк „Заимов“, посочват от сдружение „Кинопамет“.

Ще настояваме столичният кмет Йорданка Фандъкова, органите на ДНСК и Дирекция „Зелена система“ да извършат проверка на място и да упражнят правомощията си, като спрат незабавно скандалния градеж в парка „Заимов“, който вероятно ще повлече много скоро след себе си инициирането на нови и нови подобни строежи в парка, докато градината не се „трансформира“ в плътно застроен гигантски бетонен офис квартал, без каквато и да е следа или спомен от някогашната зеленина и растителност, заявяват от сдружението.

Редно е столичната кметица да санкционира най-строго и районния кмет на „Оборище“, който е позволил да започне да се вдига сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк, който е общинска собственост, при това – без да информира своевременно обществеността за въпросното скандално начинание, изтъкват от сдружение „Кинопамет“.

Крайно време е да се активизира и Министерство на културата – ведомството трябва спешно да предостави на историческия парк „Заимов“ статут на паметник на културата на градинското и парковото изкуство с категория "национално значение", като същевременно следва да определи и режимите на охранителните зони в него, заявяват от гражданското сдружение.

Новият градеж на мaсивна стоманобетонна офис сграда всъщност е поредното дръзко, нахално посегателство и заграбване на парковите и зелените площи в столичния град, а най-циничното е, че вече се посяга без каквито и да е скрупули или притеснения и на най-знаковите, емблематични столични паркове, какъвто, безспорно, е „Заимов“.

Усилията и инициативите на Столична община да осигури по-чист въздух за софиянци и за многобройните гости на града очевидно са обречени на неуспех, ако в близките месеци и години продължава да е в сила опасната тенденция да се вдигат със същото темпо нови монолитни сгради и съоръжения насред малко останалите паркове и зелени пространства в София, убедени са в сдружение „Кинопамет“.

Както вървят нещата, уви, много скоро ще може да си припомняме за някогашния така хубав и обичан от всички парк „Заимов“ само от стари архивни снимки или от излъчвани по БНТ класически български филми от т.нар. „Златен фонд“ на родното ни кино, част от сцените в които са заснети по алеите на прочутия някога столичен парк, отбелязват от гражданското сдружение.


В категории: Новини , Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
и т.н.
17.07.2019 17:23:03
0
0
Кой какво станало, изчезнали, разрушени... възмжности, положения, човека - в неговото добро или отговорно желание за... защото най-съществената и лесна информация - или поставяне на съпътстващи въпроси - не се изясняват? Как може такава дебилщина, брутализъм, престъпност... Отговорности - няма. Замита се всички следи и кълбото се пре-обърква, заплита и т.н.
2
не е ясно защо
17.07.2019 17:17:33
0
0
Странно е или престъпно - че когато трябва да се наложи нещо. Това се прави по най-безсъвестния начин! Не е ясно - защо? А че трябва да се направи, предприеме най-разумното и нормално и отговорно и без възможности за престъпности? Не! Това се оставя на т.нар. общественото мнение, което едва ли има възможност да има достъп до данни и инфо.... за нещо, които така или иначе е било зачеркнато, как да се каже? И в разумни срокове, време не се коригират тези неща. В същото време - това позволява и информационно и материално/финансовои престъпности и всякакви употреби на брутализми...те вече не са джипове и т.н.... Сега са 60% развалени и умишлено използвани коли.... подигравки, омрази.... Ставаме като военни или спортни коментатори... И никога - дебати по 2-3 точки/факти! Известни на всички. Така се подхожда - и всеки се мобилизира и е отговорен... И сега - хиляди теми, врат и извират, - без елементарните данни по тях.... ???? Значи - аз правя престъпност и оставям купчината лайна, каши и т.н. И гледам - кой как реагира. И в зависимост от това - и труд!, време, да се стигне до не-лъжите. (?)
1
Въпроси
17.07.2019 16:17:25
0
0
За целия град! Кой всъщност? Никой не знае. Дума не е обелена.... Целият Букурещ - протестираше за разрушена старинна част от града - чаушеску, тоталитарни проекти. За паметта на града.... Погазена, унищожена, заклеймена, брутални лъжи. Как може такова нещо.... И всичко се поддържаше, чистота, нямаше джипове и мобифони, чалга.... Това беше емоцията на града, това беше краят на тоталитаризма и лъжите, на чужда окупация и разрушение.... Това са хора, да милеят за града, емоционалната памет на всичко... Музей на комунистическия консуматор. Това не е ли емоционална памет??? без многословие....само се замислете.....война на културното.... И продължава това нещо в т.нар. България - със същия брутализъм.... поне в София... Е?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки