С близо 7,5 милиона лв. са по-малко тази година парите за познавателни книжки и учебници


С близо 7,5 милиона лв. са по-малко тази година парите за познавателни книжки и учебници
Снимката е илюстративна
29 Май 2019, Сряда


Те се разпределят съобразно броя на децата и учениците, които стават все по-малко 

Автор: Десант

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 22 643 942 лв., разпределени по общини, за закупуване на познавателни книжки, учебници, достъп до електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и учениците в общинските детски градини и училища за 2019 г.

Министерството на образованието и науката е изготвило разпределение на необходимите средства, съобразно определените нормативи и въз основа броя на децата и учениците от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) към февруари 2019 г.

Допълнителните трансфери се предоставят по бюджетите на общините от централния бюджет под формата на обща субсидия за делегираните от държавата дейности за сметка намаление на бюджетното взаимоотношение на централния бюджет с бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г.

Припомняме, че за миналата година допълнителни средства за закупуване на познавателни книжки, учебници, учебни комплекти и учебни помагала бяха в размер на 30 056 784 лв., което е с 7 412 842 лв. повече от предвидените за тази година пари. 

Несъмнено причината за това парите за безплатните учебници и помагала да са намалени така чувствително - с близо 7 и половина милиона в сравнение с 2018 г., е по-малкия брой на учениците, за които са предназначени учебните комплекти.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки