Жители на Розово излязоха на протест срещу фирма, която почиства коритото на Тунджа


Жители на Розово излязоха на протест срещу фирма, която почиства коритото на Тунджа
Снимки: Областна управа Стара Загора
05 Февруари 2019, Вторник


От старозагорската областна администрация сигнализира за проблема Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“

Автор: Десант

Около 20 жители на казанлъшкото село Розово се събраха край моста над Тунджа, за да изкажат притесненията си от действията на фирмата, която почиства коритото на реката в този участък.

Дружеството работи на мястото от няколко години по проект за почистване на речното корито и осигуряване на проводимост на реката. Според хората обаче, фирмата превишава зададените й по проекта задължения и извлича големи количества инертен материал от речните легла.



Розовци смятат, че това нарушава екологичното равновесие в района, смъква нивото на подпочвените води и създава предпоставки за срутване на основите на моста, който свързва няколко села с близкия Казанлък. Хората се притесняват, че се променя цялостно изгледа на долината на Тунджа в района край селото им.

Те изпратиха сигнал за проблема до Областната администрация. Областният управител на Стара Загора Гергана Микова реагира веднага и се срещна тази сутрин с протестиращите.



Комисия от администрацията от своя страна сигнализира Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив. Тя е компетентният орган, който трябва да се произнесе по спазването на проекта от страна на фирмата. 

Очаква се днес експерти от Дирекцията да посетят района и на място да установят има ли нарушения при изпълнението на дейностите по почистване на речното корито.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки