Паламудени вдъхновения и странджански седенки в Ахтопол


Паламудени вдъхновения и странджански седенки в Ахтопол
13 Септември 2018, Четвъртък


Ето какво можем да видим по време на есенните празници в китното морско градче

Автор: Силвия Горанова

Богата програма обещават организаторите на предстоящите есенни ахтополски празници „Паламудени вдъхновения и странджански седенки“, които ще се проведат в китния Ахтопол между 21 и 23 септември.

Както и в минали години, събитието е тематично, като този път темата ще бъде „сМисъл“ за морето. Освен дегустации на автентични за морето и Странджа храни програмата предвижда няколко интригуващи изложби, творчески и кулинарни ателиета, филмови прожекции, дискусии и много музика.

Специални гости на събитието ще бъдат почетният консул на Италия за Варна и Бургас Н.Пр. Антонио Таркуино и италианската художничка Симона Рици.

Повод за посещението им е изложбата „Българското присъствие в средновековната италианска поезия“, в която ще можем да разгледаме няколко творби, посветени на българите, както и репродукции от творбата на италианския поет и драматург Лудовико Ариосто - „Бесният Орландо”.

Освен в изложбата, г-н Таркуино ще се включи и в кулинарна работилница за автентичните вкусове от Италия, а г-жа Рици ще ръководи творческо ателие.

Очакват ни и още няколко интересни изложби, обещават организаторите - „Семейните албуми на странджанци говорят“ и „Храмовете на Странджа“, подготвени от исторически музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново, изложбата-живопис „сМисъл“ на галерия „АлтерЕго“ в Ахтопол, както и изожба на подводна фотография.

Предвидени са още прожекция на филма „Знаеш ли, бедни ми рибарю” по сценарий на Георги Ингилизов и с режисьор Христо Димитров – Хиндо, както и дискусия за океанския и морския риболов.

За фолклорната програма ще се погрижат странджанският народен певец Костадин Михайлов, битовата група на с. Веселие и фоклорната група на с. Синеморец, а музикалните вечери ще преминат под звуците на джаз и блус с групите „Блус трафик“ и „Къде бъркаме? С.Д.С. 3,14“.

В последния ден на събитието – 23 септември, ще бъдат обявени победителите от литературния конкурс за поезия и проза „Морето!“

Празниците се организират за трета поредна година от сдружение „Лумен“ с подкрепата на кметство Ахтопол, фондация Vortex и частни дарители.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки