Лисици плъзнаха из улиците на Шумен


Лисици плъзнаха из улиците на Шумен
Лисица върху горещ ламаринен покрив на заведение в Шумен. Снимка: ШУМ.БГ
Ключови думи: лисици, Шумен, улици, сигнали
27 Юли 2018, Петък


Институциите вдигат рамене - на никоя от тях не било работа да се занимава с нашествието на животните

Автор: Десант

Голям брой лисици свободно се разхождат из Шумен. Животните са забелязани в района на болницата, в Тракийския квартал, около РУМ-а, около Дома на учителя на бул. „Симеон Велики“ и на други места, съобщава ШУМ.БГ.

По данни на медията, през последните дни  в общината са постъпили множество сигнали от граждани. Заместник-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова коментира по този повод, че общинската администрация няма правомощия да гони, убива или да предприема друго действие по отношение на тези животни.

Д-р Емил Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните обяснява пред ШУМ.БГ, че лисиците търсят храна в града. Дирекцията обаче не е компетентна да ги гони. „Ние наблюдаваме животните и, ако имат признаци на болестта бяс, тогава можем да се намесим“, казва той.

Специалистите от горското могат да решат проблема с отстрел, но те нямат законовото право да ловуват в населени места. „Имахме нашествие на лисици в села във Върбица, на там могат да се организират ловни дружинки и да прихванат животните, преди да се навлезли в населеното място, докато в града ние не можем да стреляме“, обяснява Красимир Христов, специалист по лова към ДГС – Шумен.

И от местната РИОСВ повдигат рамене. Директорът на екоинспекцията Евелина Шишманова изтъква, че институцията се занимава със защитени видове животни, но не и с лисици.

Гоненето или залавянето на хищниците се оказва, че не е от компетенцията и на Гражданска защита. Зоополицията към ОД на МВР също може да се намеси само при престъпления срещу животни.


В категории: Новини , Парадокси

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Светла Теодорова
22.06.2020 08:41:31
0
0
Пазете дивите животни, дори когато са в градска среда. Радвайте им се! Хранете ги!
Тези лисици са талисман за Шумен!
1
Светла Теодорова
22.06.2020 08:37:32
0
0
Пазете дивите животни, дори когато са в градска среда! Тези лисици са талисман за Шумен. Радвайте им се! Хранете ги!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки