Какво трябва да знаем за Петровия пост


Какво трябва да знаем за Петровия пост
06 Юни 2018, Сряда


Вижте как се определя неговото начало и до кога продължава

Автор: Десант

От този понеделник, 4 юни, започна Петровият пост. Той е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел, уточняват от Светия синод на Българската православна църква.

Началото на Петровите пости се определя според деня на Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година.

Ако Великден се случи през март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница, уточняват от Патриаршията.

Петровият пост започва след вечерното богослужение в деня на Първата неделя след Петдесетница – на Всички светии. Той продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден, който е винаги на 29 юни. Но ако този ден се падне в сряда или петък, постният период се регулира съобразно с това.

Режимът на Петровия пост е облекчен – пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба.


В категории: Вяра , Добри Вести , Църковни празници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
06.06.2018 09:35:08
1
0
Християнина трябва да пости.Месото,сиренето вдигат кръвното на човек.По времето на проповедите на Исус-Христос-Господ в Израел-Той Христос и учениците му са се хранили с хляб,жито,мед,смокини,портокали,лимони-полезни храни.Петър и Павел,които пътували и учели народите в Римската империя на християнство-тези апостоли се хранили с хляб-вероятно каша от просо,плодове-ябълки,смокини,грозде,череши,зеле.Щастието е здравословна храна в умерени количества на масата.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки