Новата година не навсякъде започва на 1 януари


Новата година не навсякъде започва на 1 януари
31 Декември 2017, Неделя


Различните календари, по които се определя времето, са довели до разнообразие в посрещането на празника

Автор: Диана Славчева

Според науката астрологията годината се измерва с едно завъртане на Земята около Слънцето, равно по продължителност на 356,2425 дни.

В природата съществуват и по-кратки цикли като слънчев месец, лунен месец, седмица, ден и т.н., както и доста по-дълги цикли. Например китайският календар използва 60-годишен цикъл.

В миналото са се използвали най-различни календари. Вярно е, че и тогава хората са делили времето на дни, месеци и години. Но едни от календарите са се правили според движението на Луната, други пък – според Слънцето, а трети – според движението хем на Луната, хем на Слънцето. И в крайна сметка се е получило така, че в различните страни на света, особено в миналото, Нова година не се празнувала по едно и също време, нито пък по един и същи начин.

За някои народи тя настъпвала през март, за други през септември, за трети – през януари. Други пък определяли нейното начало по съвсем невинни природни събития, като жителите на островите Самоа, например, за които Новата година започвала, когато един вид морски червей, който те използвали за ядене, масово изплувал на морската повърхност. А за ескимосите начало на следващата година поставяло падането на първия сняг.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки