Как да приготвим обредна пита за Петковден


Как да приготвим обредна пита за Петковден
14 Октомври 2017, Събота


Празникът носи предхристиянските белези на арграрните култове

Автор: Десант

На Петковден – 14 октомври, когато почитаме паметта на света Петка Българска, се смята, че започва преходът към зимата.

Женското списание Hera.bg отбелязва, че традициите и честванията на българите на този празник имат предхристиянски белези на арграрните култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започва сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората така и при животните.

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. До тогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, за това и народа казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино.

Къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.

На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листи, баница или ястие с праз, обредни хлябове.

Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.

Обредна пита за Петковден
Рецептата е взета назаем от hera.bg

Продукти:
1 кг брашно
500 мл прясно мляко
2 яйца
2 с.л захар
2 с.л олио
1 с.л сол
мая, колкото орех (20 г)


Начин на приготвяне:
Маята разтваряме в прясното мляко и се оставя малко да се „надигне”. В съд слагаме малко от брашното, към него добавяме маята, захарта, олиото, бъркаме до получаване на каша. Оставяме да втаса на топло за около 20 минути. Прибавяме разбитите яйца и месим с останалата част от брашното. Когато го омесим, удряме тестото 100 пъти в масата.

Намазняваме и набрашняваме тавичка, в нея слагаме тестото оформено като пита. Намазваме с разбит жълтък и оставяме да втаса за около 30 минути.

Печем за около 40 минути на умерена фурна 180-200 градуса.

След като се изпече, намазваме с краве масло и оставяме да изстине.


В категории: Кухнята на българите , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки