Знаем ли как да сменим личния си лекар


Знаем ли как да сменим личния си лекар
01 Юни 2017, Четвъртък


Срокът изтича на 30 юни, следващата възможност за смяна на джипито е чак през декември, напомнят от Националната здравноосигурителна каса

Автор: Силвия Горанова

От 1 до 30 юни всяко здравноосигурено лице има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Формулярът за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор) може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК www.nhif.bg. Той е поместен в секция „Вие питате”, обясняват от касата.

Изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник и онлайн. За целта лицето трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез регистрационната форма за избор.

Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система на НЗОК.

От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новоизбрания личен лекар.

Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка, която остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.

При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път.

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право на временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор с НЗОК.

При временния избор лицето има право да получава първична извънболнична медицинска помощ във всяко лечебно заведение на територията на цялата страна. За целта трябва да попълни регистрационна форма за временен избор на общопрактикуващ лекар. В нея, освен своите лични данни, здравноосигуреният или негов родител, настойник или попечител, трябва да посочи причината за временната промяна на личен лекар.

Новоизбраният временно личен лекар попълва в регистрационната форма както своите лични данни и данните на практиката си, така и датата, до която е временната регистрация на лицето при него. След нейното изтичане здравноосигуреното лице автоматично се прехвърля в практиката на своя постоянен личен лекар.

Важна подробност е, че при извършване на временен избор гражданите се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и на Националния рамков договор.

За улеснение на здравноосигурените лица рецептите, с които са предписани лекарствени продукти за остри и хронични заболявания, лекарствени продукти с протоколи IВ и IС, както и рецептите за медицински изделия и диетични храни се изпълняват в аптеки, работещи по договор с НЗОК на територията на цялата страна.

Изключение правят лекарствата по протокол 1А и лекарствените продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. Тези рецепти може да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, намираща се на територията, на която е направен избор на личен лекар.

Заверката на рецептурната книжка на хронично болните се осъществява в съответната районна здравноосигурителна каса (РЗОК) по местоприбиваване.

В сезона на летните отпуски и почивки Националната здравноосигурителна каса напомня на здравноосигурените да не забравят здравноосигурителната си книжка, когато заминават на почивка.

НЗОК информира, че следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е през месец декември.


В категории: Новини , Кантора Десант , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки