Кърлежите нападат и хора, и животни


Кърлежите нападат и хора, и животни
05 Май 2015, Вторник


Със затопляне на времето се активизираха и дребните, но чевръсти  насекоми.  Гладуващите цяла зима кърлежи нямат пощада нито към хора, нито към животни.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Малките кръвопийци лакомо се нахвърлиха към нищо неподозиращите  домашни любимци. Хиляди четирикраки всеки ден стават жертва на ненаситната кръвосмучеща гад.
Добре е  стопаните да са нащрек и навреме да вземат предпазни мерки, защото и тази години лаймската болест може да ни изненада неприятно. С кърлежите шега няма – те пренасят десетки смъртоносни болести (лаймска болест, туларемия, борелиоза, кръвни паразитози и др.) и когато те се забележат, обикновено вече е късно.

На пазара съществуват стотици препарати и човек трудно може да  направи избор. Преценете според финансите и паразитния натиск в района. Добрите каишки струват скъпо, но затова пък осигуряват защита в рамките на 4-5 месеца. В ценовия сегмент 38-45 лв. може да се намери читава немска, френска  или холандска каишка. Пудрите и спрейовете пазят най-кратко – до двадесетина дни, но са сравнително евтини.

Все пак най-евтино излиза домашният любимец да се изкъпе с инсектициден препарат („Аайкън“, „Ектомин“, „Кардицид“, „Неостомозан“ и др.), който се разтваря във вода и предпазва около месец. Единственото неудобство е, че това е малко по-трудоемко. По-лесни за приложение са „спот он“ формите или т.нар. пипети за еднократно приложение чрез накапване по гръбната ивица. Те пазят около месец, прилагат се лесно и бързо. Цените им варират доста – има евтини, има и скъпи, като стойността  в случая не винаги е определяща за качеството. Най-масово използваните у нас пипети на добра цена и с добро качество са „Пестигон“, „Фиприст“, „Фронтлайн“ и др. Вжно е да се знае, че пипета се поставя на куче, което не е къпано поне 3-4 дни и след поставянето й то не бива да се къпе още поне 3-4 дни.

Всички пипети работят на един принцип – активното вещество се концентрира в мастните жлези, откъдето се разпространява и излъчва. Когато любимият ни приятел се изкъпе с шампоан се отстранява себумът (мазнината) по кожата и така активното вещество няма къде да се фиксира и съхрани. Поставянето на пипета на къпано куче или коте е равносилно на хвърляне пари на вятъра.

Когато ще се използва инсектициден препарат, добре е стопанинът на домашния любимец да се информира какво точно покрива, за колко време, има ли странични ефекти, доказал ли е своя ефект в практиката, от колко време е на пазара  и  т.н. Обикновено пепаратите работят срещу кърлежи, бълхи и въшки, но има  и с много широк спектър на покритие.
Не бива да се забравят и комарите – те са приносители на причинителя на дирофиларията (глистите на сърцето), която е смъртоносна.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки